UGLEDNO NATJECANJE

Hrvat snimio najbolju fotografiju pejzaža!

30.04.2013 u 14:21

Bionic
Reading

Hrvatski fotograf Nenad Šaljić osvojio je prvu nagradu za najbolju fotografiju pejzaža na prestižnom natjecanju Sony World Photography Awards 2013

Šaljić je svojim fotoaparatom zabilježio planinski vrh Matterhorn u Švicarskoj visok 4478 m, a snimku je nazvao Istočni oblaci.

'Kada sam bio mlad dugo sam maštao o usponu na Matterhorn, međutim, nikada nisam dobio priliku', rekao je naš fotograf i dodao: ' Matterhorn je bio posljednji vrh u Alpama koji je osvojen, a prvi uspon 1865. označio je kraj zlatne ere alpinizma. Njegova sjeverna strana koja je prikazana na svim fotografijama ubraja se u 'Tri velika problema' Alpa i nije osvojena sve do 1931. Puno puta bio sam u području Zermatta, sela koje se ugnijezdilo u podnožju Matterhorna, gledao sam u planine i pokušavao uhvatiti ljepotu ovog magičnog vrhunca kao i njegovo beskrajno stanje mijena kako bih sažeo prolaznost vremena, ljepotu vjetra i oblaka koji plešu oko planine. Ovaj album je svojevrstan podsjetnik na sve penjače koji su se odvažili ići onamo, ali i na one koji se nikada nisu vratili.'

Glavnu nagradu natjecanja L’Iris d’Or osvojila je 32-godišnja norveška fotografkinja Andrea Gjestvang snimkom 'Preživjeli' iz albuma 'Jedan dan u povijesti' kojim je zabilježila mlade ljude koji su doživjeli pokolj na otoku Utoeya kraj Osla 22. srpnja 2011.

Djevojka koju je snimila Ylva Schwenke (15), koja je tijekom krvavog pohoda norveškog ultradesničara ranjena u rame, trbuh i oba bedra, rekla je da svoje ožiljke nosi s ponosom jer iz je zaradila dok se zalagala za nešto u što vjeruje.

Gjestvang je pobijedila u konkurenciji od preko 122.000 fotografija iz 170 zemalja, te osvojila novčanu nagradu od 25.000 dolara i digitalnu fotografsku opremu Sony koja joj je uručena na gala svečanosti u Londonu.

Pobjedničke fotografije bit će predstavljene na izložbi u Somerset Houseu u Londonu do 12 svibnja.

Najbolje fotografije u raznim kategorijama pogledajte u fotogaleriji desno gore.

Nenad Šaljić