BOMBA IZ KALIFORNIJE

HP izlazi iz PC biznisa?

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 22.08.2011 18:39
  • Objavljeno 22.08.2011 u 18:39
Leo Apotheker

Leo Apotheker

Izvor: Promo fotografije / Autor: HP

Div računalne industrije razmatra prodaju svog PC poslovanja te ukida proizvodnju uređaja pogonjenih webOS-om

Nekoliko dana nakon što je Google najavio kupnju tvrtke Motorola Mobility za 12,5 milijardi dolara, kalifornijska tvrtka objavila je da razmišlja o prodaji odjela koji se bavi proizvodnjom osobnih računala.

Planira izdvojiti taj segment poslovanja, vrijedan oko 12 milijardi dolara, tijekom idućih 18 mjeseci.

Ujedno, najavila je kupnju britanske tvrtke Autonomy za oko 10 milijardi dolara. Novi fokus tvrtke bit će na poslovanju sa softverom i korporativnim korisnicima.

Upravni odbor odobrio je 'istraživanje strateških alternativa za Personal Systems Group' i planove o prekidanju poslovanja odjela koji proizvodi webOS uređaje. Izvjesno je da to znači kraj za tablet TouchPad, čija je prodaja značajno podbacila.

Osim proizvodnje, bit će dokinuta i podrška za uređaje pogonjene webOS-om. Uz TouchPad, to se odnosi i na pametne telefone Veer i Pre 3.

Najava je šokirala računalnu industriju, tim više jer je TouchPad lansiran tek prije nekoliko tjedana. Uređaj je naišao na mlak prijem i pokazao se kao slab suparnik Appleovu iPadu i tabletima pogonjenim Androidom.

Analitičari procjenjuju da bi zbog prodaje odjela koji se bave osobnim računalima i Palmom HP mogao izgubiti 40 milijardi dolara prihoda i 1,6 milijardi dolara operativnog prihoda. Autonomy će donijeti milijardu dolara prihoda i 350 milijuna dolara operativnog prihoda, piše International Business Times.

Procjenjuje se da bi HP-ovi planovi mogli privući pozornost Lenova i Samsunga, piše Irish Times. Obje tvrtke imaju agresivne planove za rast i žele se učvrstiti u poziciji globalnih tržišnih predvodnika.

Lenovo bi time više nego udvostručio svoj udio u globalnoj prodaji osobnih računala (od sadašnjih 12 na 30 posto) i prestigao Dell. A nedavno je objavio izvrsne poslovne rezultate za prvo fiskalno tromjesečje.

Uspije li prodati svoj PC biznis, bit će to najveća transakcija u toj branši otkad je HP kupio Compaq 2002. godine.

Komentar hrvatskog HP-a na ovaj tekst donosimo u cijelosti.

"Uprava kompanije HP ovlastila je HP-ov menadžment da istraži postojeće strateške alternative za HP-ovu poslovnu jedinicu Personal Systems Group. One se trenutno kreću od izdvajanja (spin-off) poslovanja i prodaje njegovih dionica javnosti do prodaje poslovanja ili njegova zadržavanja.
Inače, i dalje ćemo plasirati osobna računala na tržište te ćemo Vas obavijestiti o bilo kakvim novim događanjima i razvoju situacije.
S vrijednošću od 42 mlrd. dolara, PSG je najveći proizvođač osobnih računala na svijetu, s najvećim udjelom na tržištu i najvećom profitabilnošću u industriji osobnih računala širom svijeta."

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi