PRODAJA BI BILA PRESKUPA

HP će i dalje proizvoditi računala

28.10.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Proizvodnja PC-ja, koja trenutno drži gotovo petinu svjetskog tržišta, ostaje u sastavu tvrtke Hewlett-Packard. WebOS neće biti te sreće, čini se

Hewlett-Packard ipak neće prodati taj svoj biznis, ali će ugasiti webOS, piše Guardian

To bi moglo značiti otkaze ili premještaj na druga radna mjesta unutar kompanije za oko 500 zaposlenih koji su, između ostalog, radili na HP-ovu kratkovječnom tabletu TouchPad i razvoju pametnih telefona.

HP je kupio webOS u travnju 2010. godine, zajedno s tvrtkom Palm, za 1,2 mlrd. dolara (oko 6,6 mlrd. kuna).

Tako je u košu završila još jedna ideja bivšeg šefa HP-a Lea Apothekera, kojeg je nadzorni odbor tvrtke najurio u rujnu ove godine, nakon žestoke svađe zbog njegovih poslovnih planova.

Čelo tvrtke preuzela je Meg Whitman, kojoj - čini se - 17,7 posto globalnog tržišta (koliko taj HP-ov odjel drži) nije nešto što se tek tako pušta iz ruku. Pa čak i kad je najmanje profitabilan dio poslovanja.

Naime, nakon što su malo pročačkali po podacima, u HP-u su shvatili da je odjel PSG prilično duboko integriran u ključne poslovne procese, kao što je primjerice lanac opskrbe, ali i da ima značajan utjecaj na HP-ova rješenja za krajnje korisnike i cjelokupan brend.

A i izračunali su da bi bilo preskupo sve to pokušati nadoknaditi stvaranjem posve nove tvrtke.

O webOS-u se Whitman nije izjasnila. No Guardian piše da šefovi već napuštaju taj dio kompanije, a preostali očekuju otkaze idućih tjedan dana. Prošlog tjedna u Nokiju je tako otišao Richard Kerris, HP-ov dopredsjednik za globalnu suradnju s razvojnim programerima.

Iako su pokušavali naći kupca, dosad nije bilo zanimanja.