PRVA LIJEČNICA BRITANIJE

'Homeopatija je smeće!'

26.01.2013 u 10:35

Bionic
Reading

Homeopatski pripravci su smeće i ne služe za ništa drugo nego kao placebo, izjavila je u četvrtak medicinska savjetnica britanske vlade

Profesorica Sally Davies homeopate je nazvala mutikašama i izjavila da je uvijek iznova iznenađuje da se homeopatski proizvodi dobivaju preko zdravstvenog osiguranja. Obraćajući se odboru za znanost i tehnologiju izrazila je zabrinutost činjenicom da se za liječenje malarije i drugih bolesti prepisuju homeopatski pripravci.

'Jako me brine to što homeopatski praktikanti pokušavaju uvaljivati ovakve stvari za sprječavanje malarije i drugih zaraznih bolesti', rekla je i dodala da je homeopatija smeće.

Britansko ministarstvo zdravlja omogućilo je svojim lokalnim podružnicama da same odlučuju žele li financirati homeopatsko liječenje.

Zanimljivo je da homeopatiju snažno podržavaju princ Charles i britanski ministar zdravlja Jeremy Hunt.

Pobornici homeopatije uvjereni su da ona može liječiti sve pa čak i bakterijske infekcije i virusne bolesti. No vodeći medicinski časopis The Lancet 2005. je predstavio opsežno istraživanje čak 110 testiranja homeopatskih preparata koje je pokazalo da je djelovanje homeopatije u najboljem slučaju ravno djelovanju placeba.

Homeopatiju je krajem 18. stoljeća utemeljio njemački liječnik Samuel Hahnemann. Temelji se na ideji da se 'klin klinom izbija', odnosno da se bolesti mogu liječiti razrjeđenim otopinama koje sadrže male količine tvari koje kod oboljelih izazivaju iste simptome kao i sama bolest. Primjerice, male doze kave trebale bi liječiti nesanicu. Homeopatski pripravci navodno su to jači što je razrjeđenje aktivne tvari veće. Većina njih toliko je razrjeđena da šećerne pilulice ili kapi ne sadrže niti jednu jedinu molekulu supstance koja bi trebala imati ljekovita svojstva. No homeopati tvrde da količina aktivne tvari i nije bitna jer voda koja je s njom došla u dodir 'pamti njezina svojstva'. Problem je, međutim, u tome što te tvrdnje nisu znanstveno potkrijepljene, već su, naprotiv, u izravnoj suprotnosti s temeljima suvremene kemije i fizike. Naime, kada bi tvari ostavljale svoj 'potpis' u otapalima, život ne bi mogao postojati - temelj života su vrlo složeni i osjetljivi sustavi biokemijskih reakcija u vodi, koji se nikada ne bi mogli razviti kada bi ona poprimala svojstva svih tvari koje je ikada otapala.