ZAŠTITA KORISNIKA

Hoće li svi smartphonei morati imati 'prekidač za deaktivaciju'?

19.07.2013 u 13:15

Bionic
Reading

Krađe pametnih telefona u SAD-u postaju sve nasilnije pa se američko tužiteljstvo odlučilo udružiti s udrugama za zaštitu građana i prisiliti proizvođače pametnih telefona da poduzmu nešto

Američko tužiteljstvo krenulo je u ozbiljnu kampanju prema najvećim proizvođačima pametnih telefona, Samsungu i Appleu, tražeći od njih da u svaki uređaj instaliraju 'prekidač za deaktivaciju' ili 'kill switch'.

Kako piše TechHive, u sklopu kampanje 'Osigurajte naše pametne telefone' od proizvođača pametnih telefona traži se da pronađu tehnološko rješenje koje bi spriječilo krađu uređaja.

Naime, policija u SAD-u suočava se sa sve većim brojem nasilnih zločina povezanih s krađom pametnih telefona. Prije svega kradu se Appleovi iPhonei.

U sklopu kampanje Apple je već obećao ugradnju 'Aktivacijskog prekidača' u iPhone 5, a Samsung će u Galaxy S4 ugraditi 'LoJack'.

Tužiteljstvo i grupe okupljene oko kampanje testirat će sigurnosne komponente i pokušati ih zaobići ne bi li na taj način provjerili njihovu sigurnost.

Naime, postojeći 'Aktivacijski prekidač' na iPhoneu nije se pokazao dovoljno dobrom zaštitom. On zaključava uređaj, ali ga ne čini neupotrebljivim za kradljivca.

Očekuje se da će 'prekidači za deaktivaciju' u uporabu ući početkom 2014., barem što se SAD-a tiče, a ideja je našla na široku potporu policije, tužiteljstva i grupa za zaštitu potrošača.