NOVA REGULATIVA

Hoće li pozivi u BiH i Srbiju pojeftiniti?

31.03.2015 u 07:20

Bionic
Reading

Izmjenama regulatornih obveza postavili smo hrvatske operatore u ravnopravan odnos u poslovanju s inozemnim operatorima izvan EU i time omogućili smanjenje troškova poziva u inozemstvo, tvrde u HAKOM-u

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti priopćila je kako je donijela odluke koje hrvatskim operatorima omogućuju smanjenje troškova za pozive hrvatskih korisnikai prema susjednim zemljama izvan EU.

Promijenjen je način dosadašnje regulacije temeljene na pravilima Europske unije, prema kojem su odnosi između EU operatora i operatora izvan EU bili su neravnopravni na štetu EU operatora, a time i njihovih korisnika.

Riječ je o cijenama koje si operatori međusobno naplaćuju kada njihovi korisnici razgovaraju, odnosno cijenama koje hrvatski operatori moraju plaćati primjerice srbijanskim operatorima ako hrvatski korisnik nazove nekog u Srbiji.


Naime, na veleprodajnoj razini hrvatski operatori su za pozive koji završavaju u njihovim mrežama, a predani su iz mreže nekog od EU operatora, morali naplaćivati reguliranu cijenu završavanja poziva temeljenu na stvarnim troškovima, pri čemu nije bilo bitno u kojoj je mreži poziv započeo.

Tako je poziv ostvaren od korisnika iz zemlje izvan EU, koji je bio predan putem nekog operatora iz EU, bio reguliran na veleprodajnoj razini s najviše dopuštenim cijenama. Ukoliko je poziv bio predan od operatora izvan EU, operatori su mogli komercijalno dogovarati cijenu završavanja poziva.

U praksi se pokazalo da našim operatorima cjelokupni promet, uključujući i promet izvan EU zemalja, predaju isključivo EU operatori. To je ukazivalo na činjenicu da operatori izvan Unije zaobilaze europski regulatorni okvir tranzitiranjem prometa preko neke od država članica i time automatski dobivaju zajamčene cijene završavanja poziva propisane za EU, a koje su značajno niže nego cijene koje oni smiju naplaćivati prema pravilima u svojim zemljama.

Istovremeno, nemaju interes komercijalno pregovarati s europskim operatorima, među njima i hrvatskim, da svoje veleprodajne cijene završavanja poziva spuste na slične razine temeljene na stvarnim troškovima.

HAKOM je prepoznao neravnopravni odnos i utvrdio da asimetrija cijena rezultira time da korisnici koji zovu u zemlje izvan EU plaćaju više maloprodajne cijene, odnosno troškovi poziva znatno su skuplji u odnosu na pozive koji bi bili upućeni prema zemljama EU.


Ukoliko korisnik iz zemlje koja nije u EU poziva hrvatski broj, plaća nižu cijenu, u ovom slučaju reguliranu cijenu, s obzirom na to da se u praksi svi takvi pozivi predaju (tranzitiraju) preko EU operatora.

Nova regulacija cijena završavanja poziva temelji se na započetom prometu, neovisno je li u konačnici predan iz EU ili izvan.

Time hrvatski operatori više ne moraju naplaćivati regulirane cijene drugim operatorima za bilo koji poziv s broja koji nije iz EU, što im omogućuje veću pregovaračku moć i bolju poziciju prilikom dogovaranja cijena, posebice u susjedstvu.

Kako nova regulacija može dovesti do sniženja cijena koje hrvatski operatori plaćaju za pozive svojih korisnika u inozemstvo, a time i troškova koje naši operatori imaju prilikom poziva svojih korisnika, odluke prizivaju i niže cijene poziva za korisnike hrvatskih operatora kada zovu u inozemstvo izvan EU, posebice u neposredno susjedstvo.

Europska komisija je prethodno potvrdila predmetne odluke HAKOM-a, što su s pozornošću iščekivale i ostale zemlje Europske unije jer hrvatske regulatorne odluke sada predstavljaju EU praksu koju će slijediti i mnoge ostale zemlje članice.

Očekuje se značajan pozitivan financijski učinak za sve nacionalne operatore, a indirektan učinak i u vidu smanjenja maloprodajnih cijena poziva prema zemljama izvan EU.