HTC HERO

Heroj u pohodu na tržište pametnih telefona

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 13.10.2009 12:24
  • Objavljeno 13.10.2009 u 09:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Najnoviji pripadnik telekomunikacijske obitelji tajvanskog HTC-a svojim mogućnostima i karakteristikama definitivno cilja na dio tržišta koje drže ostali proizvođači pametnih telefona. Je li u tome uspješan, pročitajte u tekstu koji slijedi
Movens

Movens

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

HTC Hero treći je u nizu uradaka ove tajvanske kompanije koji se oslanja na snagu platforme Android. Treći, ali prvi koji također donosi svu snagu operacijskog sustava za mobitele Android. Prvi je i na koji je HTC donio tzv. korisničko sučelje Sense Experience, a koje je u potpunosti prilagodljivo korisničkim potrebama.

Solidna izrada kućišta

Moramo priznati da vizualno HTC Hero nije izrazito lijep. Jednostavno plastificirano, pomalo gumirano, kućište u potpunosti je neutralno i teško da će itko, uz pokoju iznimku, moći reći da je uređaj lijep ili ružan. Dizajnom kućišta Hero se oslanja na izgled modela G1, no za razliku od njega ne sadrži potpunu tipkovnicu, nego se svi unosi alfanumeričkih znakova obavljaju preko ekrana osjetljivog na dodir.

Prednju stranu uređaja krase 3,2-inčni ekran razlučivosti 320 puta 480 piksela, pet osnovnih tipaka za upravljanje te trackball, čiju prisutnost će znati cijeniti korisnici koji su navikli na takvu vrstu navigacije. Što se ekrana osjetljivog na dodir tiče isti je naprosto izvrstan i nemamo mu uputiti nikakvu zamjerku.

Android u svom punom sjaju

Prije prve upotrebe svakako preporučujemo posjet službenim stranicama HTC-a te nadogradnju samog sustava na najnoviju inačicu. Nadogradnju ćete učiniti tako da na računalo instalirate alat za sinkronizaciju uređaja HTC Sync te zatim nadogradnju samog sustava. Cijeli proces u potpunosti je bezbolan i mogu ga odraditi čak osobe bez previše poznavanja procesa ove vrste.

Ono što nas je iznenadilo u spomenutoj priči činjenica je da je nadogradnju sustava Heroa, pa tako i korištenje samog softvera za sinkronizaciju uređaja s podacima na računalu, moguće obaviti isključivo na računalima na kojem se nalazi neka od verzija Windowsa. Da se razumijemo, u redu je što je to moguće napraviti na Windowsima, no iznenađuje što je to isključivo. Ni jedna inačica Linuxa ne podržava spomenute radnje što je prilično zbunjujuće s obzirom na to da se u spomenutom procesu ustvari radi o nadogradnju kernela Linuxa.

Zanemarujući rečeno, Android kao takav doista izrasta u operacijski sustav koji se može nositi sa svim ostalim 'starim' igračima na tržištu, pa tako i s Appleovim iPhone OS-om. Predefinirano, Android na HTC Herou nudi vam sve što vam za prvu ruku može zatrebati – pristup Googleovim računima i internetu, softver za korištenje GPS-a, Instant Messaginga, reprodukciju multimedije te ostale dodatke svojstvene ovoj vrsti uređaja.U nabavku aplikacija trk na Android Market


Ono što veseli je prisutnost online dućana aplikacija za ovaj uređaj koji se u Android varijanti zove Android Market. U dućanu se trenutačno nalazi nešto iznad 10.000 dostupnih aplikacija, što se ni u kom slučaju ne može mjeriti s brojem aplikacija u Appleovom App Storeu kojih ima gotovo 90.000, no u njemu ćete pronaći sve što vam može zatrebati.

Loša strana Android Marketa je što korisnici iz Hrvatske mogu preuzimati isključivo besplatne aplikacije, jer za sada plaćanje komercijalnih aplikacija nije omogućeno. Nadamo se da će se ova činjenica uskoro promijeniti.

HTC Hero posjeduje pet megapikselnu kameru i čini odličan dodatak uređaju ove vrste. Naravno, njome nećete snimati fotografije koje ćete poslije dati izrađivati u megaformatima, no za objavu pokoje fotografije na Twitteru, Facebooku ili sličnim servisima uredno će poslužiti.

Da zaključimo, HTC Hero izvrstan je uređaj i kako hardverske nadogradnje tako i softverske donose uređaju karakteristike i sposobnosti zbog kojih se uspješno nosi s ostalim igračima na tržištu pametnih telefona. Hero će vam pružiti sve što od njega poželite – od osnovnih telekomunikacijskih mogućnosti do pristupa svoj sili online servisa i usluga. Naravno, da široka paleta karakteristika sa sobom nosi i određenu cijenu, a koja se u ovom slučaju zaustavila na granici od oko 4.500 kuna.

Specifikacije:

Procesor: Qualcomm MSM7200A, 528 Mhz
Operacijski sustav: Android
Ekran: 3,2-inčni TFT-LCD osjetljiv na dodir, razlučivost 320 puta 480 piksela
Podržane mreže: GSM 850, 900, 1800, 1900, UMTS 900, UMTS 2100 MHz
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS, HSUPA, HSDPA 7.2
Mobilni internet: XHTML, WLAN, WAP 2.0
Povezivost: Bluetooth, sinkronizacija s računalom, USB kabel, WLAN, GPS
Poruke: SMS, MMS, E-mail klijent
Zaslon: 65.000 boja
Kamera: 5 Mpx
Video: snimanje, reprodukcija, streaming
Zvuk: MP3 reprodukcija, Polifona melodija
Memorija telefona: 288 MB
Memorijska kartica – tip utora: microSD
Memorijska kartica – kapacitet: 2.000 MB
Baterija – tip: Li-Ion
Baterija – kapacitet: 1.350 mAh
Vrijeme razgovora: do 420 min
Vrijeme čekanja poziva: do 440 sati
Hrvatski izbornik: ne
Dimenzije (uređaja): 112 puta 56.2 puta 14.4 mm
Težina: 135 g
Cijena: 4,499 kuna
Ustupio: Movens
HTC Hero

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi