NOVA ERA

Harley-Davidson priprema prve komercijalne e-motocikle, stižu unutar pet godina

16.06.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Već neko vrijeme proizvođač čuvenih motocikala Harley-Davidson ima LiveWire turneju. U njoj predstavljaju istoimeni prototip električnog motocikla, no istovremeno naglašavaju da stvar nije za prodaju - već gledaju puls tržišta. Čini se kako pulsa uistinu ima, jer će ovaj proizvođač u sljedećih pet godina sasvim sigurno otkriti potpuno električni motocikl namijenjen serijskoj proizvodnji

Tu informaciju je za Milwaukee Business Journal otkrio viši potpredsjednik odjela za globalnu potražnju, Sean Cummings. Van ovih detalja teško je saznati nešto više, posebno zato jer je s Harleyjem na LiveWire projektu radio Mission Motors, mlada i danas propala tvrtka.

Ipak, konkurencija ne miruje. Victory Motorcycles su otkrili Victory Empulse TT, a u Harley-Davidsonu spoznali da tržište itekako ima apetita za potpuno električne motocikle. Već neko vrijeme Harley traži inženjere koji bi radili na viziji dovođenja koncepta LiveWire u serijsku proizvodnju, no svakako je neobično da nisu spasili kompaniju Mission Motors, koji su tu itekako imali radnog iskustva.


Harley-Davidson je još lani izjavio kako su stvari vezane uz električne motocikle debelo u povojima - posebno zbog nedostatnih baterijskih tehnologija. Domet bi mogao biti poseban problem, a u kompaniji traže 'Nirvanu'. Posrijedi je izgledno omjer cijene vozila, njegovog dometa i performansi. Možda neće iz prvog pokušaja uspješno napraviti ono što baš svi žele, no glad tržišta i činjenica da imaju resurse na raspolaganju učinit će svoje.

Jedno je jasno - fenomenalan zvuk uobičajenih Harley-Davidson motora još dugo će biti na cestama.