DAN TRŽIŠTA

HAKOM planira poticati ulaganja

21.01.2014 u 19:43

Bionic
Reading

U Zagrebu je održan prvi HAKOM-ov Dan tržišta, skup o regulaciji tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga

HAKOM, kao regulator u čijoj su nadležnosti ova tržišta, predstavo je pokazatelje na tržištima u prošloj godini te najavio buduće smjerove razvoja i regulacije.

Posebna pozornost je posvećena razvoju tržišta poštanskih usluga i elektroničkih komunikacija Hrvatske kao dijela jedinstvenog tržišta Europske unije.

Rad regulatora, naglašeno je, bit će usmjeren održavanju i daljnjem poboljšavanju poticajnog regulatornog okvira za ulaganja u osuvremenjivanje pristupnih mreža i nove usluge, uz istovremenu zaštitu održivog tržišnog natjecanja.

HAKOM će nastaviti proaktivno sudjelovati na međunarodnoj razini u započetom postupku izmjena regulatornog okvira Europske unije te se u suradnji s dionicima na domaćem tržištu pripremati za uspostavu jedinstvenog EU tržišta u sektoru elektroničkih komunikacija.


Predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić istaknuo je da će HAKOM i u ovoj godini dosljedno nastaviti s društveno odgovornom regulacijom tržišta i zajedno s drugim dionicima raditi na daljnjem razvoju tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga.

Naglasak rada bit će na porastu broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu, stvaranju regulatornog okvira za lakše i brže uvođenje novih tehnologija i usluga te podizanju razine zaštite korisnika, posebno djece i drugih ugroženih grupa.

Na tržištu poštanskih usluga težište će biti na poboljšanju kakvoće usluga, prije svega univerzalne poštanske usluge. Očekuje se porast udjela novih usluga, kao i paketskih usluga te konsolidacija tržišta sukladno postupcima koji su se već odvili u drugim državama EU.