TRAŽE SE KREATIVCI

Hakeri pomažu siromašnima, pomozite i vi!

01.07.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Inicijativa Cipele46 i Pet minuta namjeravaju u samo osam sati razviti sajt koji će nam omogućiti pružanje pomoći siromašnim građanima

Inicijativa Cipele46 i tvrtka Pet minuta u subotu, 6. srpnja, organiziraju hackaton na kojem namjeravaju okupiti više od 40 programera, UX i UI dizajnera, testera softvera, studenata, volontera, novinara, savjetnika za online komunikaciju i profesionalaca s iskustvom kreativnog pisanja, kako bi u zadanom vremenu razvili softversku platformu za doniranje raznih predmeta te pripadajuće mobilne aplikacije za Android i iOS.

Cilj je razviti sustav koji se temelji na ideji stranice Cipele 46, a koji bi postao platforma pomoću koje možete pomoći socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima donacijom odjeće, obuće, dječjih igračaka, školskog pribora, prehrambenih proizvoda, namještaja i ostalih predmeta koji su u dobrom stanju, a koji vam više ne trebaju.

Treba omogućiti transparentan sustav praćenja donacija, a imao bi odmah i praktičnu primjenu u stvarnim prilikama s obzirom na to da bi ga se moglo odmah koristiti.

Hackathon će biti održan na adresi Kalinovica 3/II., Zagreb, u prostorijama tvrtke Pet minuta, s početkom u 8.30. Sudjelovati mogu svi zainteresirani koji žele doprinijeti u razvoju sajtova ili mobilnih aplikacija te kreativnom pisanju.

Sudjelovanje na hackathonu je besplatno, uz obveznu prethodnu prijavu putem stranice www.cipele46.org. Po završetku projekta programski kod će biti javno dostupan svima na repozitoriju github

'Već smo krenuli s pripremama. Pridružili su nam se vanjski stručnjaci sa znanjem programskog jezika Ruby i iskustvom rada u razvojnom okruženju Ruby On Rails. Trenutno radimo na okupljanju timova koji će biti zaduženi za dizajn, front-end, serversku stranu te razvoj mobilnih aplikacija za Android i iOS', kaže Merlin Rebrović, UX dizajner tvrtke Pet minuta.

Hackathon će početi kratkim predstavljanjem projekta, nakon čega slijedi raspodjela po timovima. Timovi će morati razviti portal i mobilne aplikacije u manje od osam sati. Domenu i hosting za www.cipele46.org sponzorira Plus hosting.

Inicijativa Cipele46 pokrenuta je početkom godine, kada je u samo nekoliko dana privukla više od dvije tisuće ljudi, koji su se putem Facebooka angažirali kako bi pomogli siromašnom invalidu koji je zamolio da mu netko pokloni cipele broj 46.

Danas Cipele46 broji više od 12 tisuća članova. Mjesečno pristiže stotinjak poruka s molbama za pomoć, a u samo pet mjeseci raznim se donacijama pomoglo preko 400 osoba iz cijele Hrvatske.

'Velik broj građana volio bi pomoći svojim sugrađanima, no svjesni smo da Facebook nije dovoljno dobra platforma za ono što su Cipele46 postale', kaže Andreja Piskač u ime pokretača inicijative, 'Zato smo se odlučili, u suradnji s tvrtkom Pet minuta, razviti portal kojem bi mogle pristupiti i osobe koje nisu na društvenim mrežama.'