IZ GOODYEARA

Guma IntelliGrip osigurat će veću sigurnost vozača i pješaka

12.03.2016 u 07:20

Bionic
Reading

Na automobilskom sajmu u Ženevi Goodyear je pored otkačenog koncepta okrugle gume predstavio i nešto 'stvarnije' rješenje pod imenom IntelliGrip. Baš kao i drugi koncept iz daleke budućnosti, i ovaj bliži stvarnosti donosi hrpu senzora i tehnologije koji će autonomnim vozilima igrati ključnu ulogu

Iako već niz godina rade na automobilskim gumama svih vrsta i namjena, u Goodyearu su svjesni da je budućnost putovanja - u autonomnim automobilima. Stoga već neko vrijeme razvijaju prototipe i koncepte koji će jednog dana ugledati svjetlo dana na vozilima, pri tom osiguravajući još višu razinu sigurnosti vozača i pješaka.

Jedan od tih primjera je Eagle 360, no za sada je kudikamo izgledniji 'uobičajeni' oblik gume - samo opremljen visokom tehnologijom. Upravo to je IntelliGrip konceptualna guma. Ona pomoću niza senzora i posebno razvijenoga gaznog sloja sama prepoznaje različite uvjete na cesti te sama može ocijeniti stanje gume i vozila. Goodyear navodi kako je razvio posebne algoritme koji uzimaju u obzir promjene u tlaku zraka i temperaturi u gumi, osiguravajući bolju ocjenu stanja i optimizaciju autonomnog nadzornog sustava vozila.


Pored senzora u autonomnim automobilima općenito, upravo inteligentne gume bi se mogle ključnim dodatkom takvih vozila.

'Osim registriranja stanja gume i kolnika guma IntelliGrip istodobno komunicira sa središnjim računalom vozila, čime doprinosi boljim voznim svojstvima i većoj sigurnosti. Kada guma osjeti mokru ili sklisku voznu površinu, autonomno vozilo sukladno tome prilagodi svoju brzinu. Time se skraćuje zaustavni put, osigurava bolje reagiranje u zavoju, poboljšava stabilnost i pruža podrška sustavu za sprječavanje sudara. Upravo je sprječavanje sudara, kako pokazuje istraživanje J. D. Power 2015', stoji u priopćenju.