POČINJE...

Googleova umjetna inteligencija napravila nešto što nitko ne razumije

04.11.2016 u 14:40

Bionic
Reading

Tim iz odjela Google Brain, Googleovog projekta vezanog uz neuralne mreže, demonstrirao je kako strojevi mogu naučiti štititi vlastite poruke od očiju znatiželjnika. Neuralne mreže mogu same spoznati kako koristiti jednostavnu enkripcijsku tehniku

Istraživači Martin Abadai i David Andersen su u pokusu pokazali da su računala uspješno kreirala vlastitu enkripciju strojnim učenjem, bez ikakvog unosa specifičnih kriptografskih algoritama. Jasno, enkripcija je bila jednostavna, posebno u usporedbi s onim što su ljudi smislili i što se koristi danas, ali je riječ o vrlo bitnom koraku za razvoj neuralnih mreža.

Sami autori navode da neuralne mreže uistinu nisu najbolje rješenje za kriptografiju, no stvar je ipak moguća. Google Brain tim je počeo koristiti tri neuralne mreže nazvane Alice, Bob i Eve, a svaki od sustava je bio treniran tako da usavrši svoju ulogu u komunikaciji. Alice je imala zadaću poslati tajnu poruku Bobu, Bob ju je trebao dekodirati, a Eve je trebala pokušati prisluškivati što je točno ta poruka.

Kako bi osigurala da poruka ostane tajnom, Alice je konvertirala izvornu tekstualnu poruku u nešto potpuno nerazumljivo te je na taj način pokušala osigurati da netko od znatiželjnih (poput Eve) ne bi uspio uhvatiti sadržaj - osim Boba, kojem je poruka bila i upućena.


Kako se i očekivalo, neuralne mreže su bile jako loše u slanju tajnih poruka...međutim, kako su trenirale Alice je s vremenom razvila vlastitu enkripcijsku strategiju, a Bob je radio na tom da je dešifrira. Alice i Bob su počeli s unaprijed dogovorenim setom brojeva (ključem), kojima Eve nije imala pristup. Za uspješnost pokusa trebalo je 15 tisuća ponavljanja scenarija. Bob je uspješno prepoznao sadržaj poruke, dok je Eve uspjela pogoditi svega osam od 16 bitova koji su činili poruku. Kako je svaki bit jedinica ili nula - Eve tehnički nije uspjela prepoznati ništa osim nasumičnog pogađanja.