KONTROVERZNI DOGOVOR

Googleova umjetna inteligencija može vam spasiti život, ali...

23.11.2016 u 15:51

Bionic
Reading

Britanski zdravstveni sustav omogućit će tvrtci DeepMind skeniranje medicinskih podataka kako bi pronašli pacijente izložene rizicima

DeepMind je britanska tvrtka u vlasništvu Alphabeta, Googleove tvrtke-majke. Koriste strojno učenje i neuroznanost za izradu algoritama potrebnih za simulacije, e-trgovinu i igre. Cilj im je napraviti računalo koji razmišlja poput ljudi. U Googleu su već napravili umjetnu inteligenciju koja sklada, pokušava prepoznati što crtate, uvrnuto sanjari...

Sa skupinom londonskih bolnica pod paskom National Health Servicea dogovorili su petogodišnje partnerstvo u sklopu kojeg će, počevši od iduće godine, korištenjem mobilne aplikacije s umjetnom inteligencijom Streams pomagati liječnicima u predviđanju kad bi pacijenti mogli razviti akutno zatajenje bubrega. Kasnije bi program mogao biti proširen na druga po život opasna stanja, poput sepse, te zatajenja jetre i drugih organa.

Kako bi umjetna inteligencija mogla pomoći, DeepMind treba pristup do ogromnih količina podataka pacijenata, među kojima su informacije o HIV statusu, zabilježenim predoziranjima i pobačajima, kao i rezultati nekih patoloških i radioloških pretraga.

Iako bi se alat mogao pokazati neprocjenjivo vrijednim pri prevenciji i liječenju, nisu svi sretni zbog masovnog prikupljanja medicinskih podataka bez znanja ili izravnog pristanka većine pacijenata.


Aplikacija Streams razvijena je tijekom prošle godine kao dio istraživačkog programa u DeepMindu. Kad su u travnju ove godine javnosti postale dostupne pojedinosti, projekt je izazvao kontroverzu zbog toga što su podaci koji pripadaju 1,6 milijuna pacijenata završili u DeepMindu.

Zbog toga se našao i pod istragom britanskog regulatornog tijela Information Commissioner's Office, zaduženog za zaštitu podataka.

Tvrtka koristi samo podatke vezane uz bubrege, ali dobiva i druge zdravstvene informacije iz bolnica zbog načina na koji su obrasci strukturirani. U DeepMindu tvrde kako će podaci pacijenata uvijek biti obrađivani u Engleskoj te kako nikad neće na bilo koji način biti povezani s korisničkim računima na Googleu.

Pacijenti koji ne žele da se njihovi podaci nađu u bazama DeepMinda trebaju o tome obavijestiti svog liječnika.

Više:CNET