SAMOSTALNA JEDINICA

Googleov odjel za automobile će konkurirati i Uberu?

19.12.2015 u 10:05

Bionic
Reading

Google se priprema za razdvajanje svog odjela vezanog uz razvoj (autonomnih) automobila i polako priprema zaseban odjel u sklopu matične tvrtke Alphabet. Analitičari ovaj potez vide kao jasan korak za novi izvor prihoda za tvrtku iz Mountain Viewa, a koji bi mogao konkurirati i Uberu

Google bi prema podacima kojima raspolaže Bloomberg tijekom sljedeće godine trebao otkriti vlastiti servis prijevoza automobilima 'bez vozača'. To bi se, barem inicijalno, trebalo odviti u nekim od gradova koje je Google vrlo detaljno mapirao i testirao.

Googleov i Alphabetov suosnivač Sergey Brin je još u rujnu otkrio kako bi se autonomna vozila na tržištu zapravo mogla prvo pojaviti kao neki oblik servisa, piše Bloomberg. Stoga potez u kojem bi autonomna vozila služila za prijevoz putnika ne zvuči toliko daleko.


Mark Boyadjis, analitičar IHS Automotivea je za Bloomberg izjavio kako bi zaseban odjel u sklopu Alphabeta namijenjen prijevozu putnika definitivno mogao osigurati dodatne prihode. Jedan od primjera je prikazivanje reklama u autonomnim automobilima baš kao na Google tražilici, a drugi je grabljenje prihoda kroz licence, koje bi drugi proizvođači automobila morali platiti kako bi sudjelovali u programu. Prilika je mnogo, ali je pred tradicionalnim proizvođačima težak izbor, smatra Boyadjis.