SVIJET TEHNOLOGIJE

Google zagolicao maštu oglasom za posao - jesu li konačno zagrizli za novi proizvod?

11.02.2019 u 10:26

Bionic
Reading

Tehnološki div ovom je objavom mnogima zagolicao maštu, no strategija kompanje nalaže da možda ne rade na tajnovitom 'Pixel Watchu'

Android Police nedavno je opazio dva zanimljiva oglasa za posao u Googleu - 'potpredsjednik dizajna nosivog hardvera' i 'dizajn menadžer potrošačkog nosivog hardvera'.

S obzirom da stanje Wear OS smartwatcheva, svi se više-manje nadaju da je Google konačno ozbiljno zagrizao u poboljšavanje svoje ponude pametnih satova, možda čak i izradom vlastitog uređaja.

Pixel Watch?!

Zvuči zgodno, zar ne? Uzmemo li niz sitnih naznaka u obzir, postoji vrlo izvjesna šansa da Google zbilja radi na hardveru za svoj novi pametni sat. Njihova strategija izrade novog hardvera, kao i gore navedeni oglasi, dokazi su da Google konačno planira svim proizvođačima Android uređaja pokazati kako napraviti dobar smartwatch.

  • +2
Sundar Pichai Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

No kao i kod mnogočega drugog, 'vrag je u detaljima', pogotovo u svijetu pametnih satova. Hrpa korisnika Androida od Googlea traži da napravi prvoklasni pametni sat zato jer Wear OS trenutno nije ni blizu konkurenciji. Google je poznat po izradi dobrog hardvera, a vlasnici Androida žele da se na tržištu pojavi najbolji pametni sat koji koristi njihov softverski ekosustav.

Što je još zanimljivije, Google odbija komentirati ideju da razvija smartwatch. Podsjetimo, voditelji kompanije na nekoliko su navrata 'nosivim hardverom' nazivali pametne slušalice poput već izašlih Pixel Budsa. Unatoč tome, vrlo su velike šanse da će kompanija ove godine predstaviti Google Pixel Watch.

TEHNO SAVJETI

Isprobajte ove trikove za sigurnije surfanje na Androidu

Pogledaj galeriju

Glas protiv

Glasine prema kojima Google radi na pametnom satu stvorile su toliki pritisak da je kompanija prošle godine morala izdati izjavu u kojoj poriče razvoj Pixel Watcha. 'Kada razmišljamo o univerzalnom pametnom satu, iskreno mislim da još nismo tamo' rekao je Miles Barr, Googlevo direktor inženjeringa za Wear OS te nastavio 'Trenutno se usredotočujemo na partnere'.

Nakon kolovoza prošle godine u Androidovom open source kodu smo naišli na kodna imena kojima se poigravao Googleov razvojni tim - 'medaka' i 'salmon'.

Podsjetimo, Google svoj hardver naziva imenima riba, što znači da se nešto ipak događa.

BOLJE BITI SIGURAN

Osigurajte svoj Android od krađe uz pomoć ovih izvrsnih aplikacija

Pogledaj galeriju

Razlozi za nadu su tu

Ako se kao i mi nadate ovogodišnjem dolasku pametnog sata iz Googlea, evo nekoliko razloga zašto bi se to zbilja moglo dogoditi. Google je nedavno za 40 milijuna dolara kupio prijenosnu tehnologiju iz Fossila, čiji izvršni potpredsjednik tvrdi da se radi o 'novoj inovaciji koja se još nije pojavila na tržištu', dok je Google medijima rekao da kupnjom 'uvodi nekoliko novih partnera u ekosustav'.

Koji bi procesor Google mogao koristiti za svoje pametne satove? Trenutni izbor im nije baš šarolik, a on se svodi na Qualcommov Snapdragon 3100. Spomenuti procesor obećao je produljeni život baterije i možda veće brzine, no ništa od toga do danas nismo vidjeli. Wear OS je softverska platforma sa lijepim sučeljem koja radi sporo i načelno nije omiljeno odredište za razvojne timove izvan samog Googlea. Novi procesor bi možda mogao pomoći oko ubrzavanja rada, dok bi lijepi hardver mogao privući razvojne timove.

Što god se desilo, najbolje što možemo napraviti je - čekati.