ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Google upozorava: Aplikacije i dalje mogu skupljati podatke u Gmailu

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.09.2018 10:51
  • Objavljeno 21.09.2018 u 10:51
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prije godinu dana u Googleu su okončali kontroverznu praksu skeniranja e-pošte, ali i dalje dozvoljavaju programerima i tvrtkama češljanje vašeg digitalnog poštanskog sandučića

Googleova dopredsjednica Susan Molinari priznala je zastupnicima iz Odbora za trgovinu američkog Senata u pismu poslanom u srpnju ove godine kako dodaci za Gmail koji skeniraju poštanske sandučiće mogu predati podatke koje su prikupili od vas, ali samo ako su otvoreni oko toga što rade, kako i zašto.

Wall Street Journal je tijekom ljeta objavio članak u kojem tvrdi kako na tisuće razvojnih programera koji ne rade za Google i dalje mogu pretraživati naše poštanske sandučiće u Gmailu pomoću dodataka i aplikacija, ukoliko smo pristali instalirati ih.

ČUVAJTE SE SPOOFINGA

Kako prevaranti lažiraju e-poštu: Ovo trebate znati

Pogledaj galeriju
7

Te aplikacije i dodaci mogu biti korisni pri, recimo, boljoj organizaciji Gmaila, ponuditi usporedbu cijena za nešto što želimo kupiti i tome slično. Ali ujedno mogu i češljati naše e-mailove te prikupljene podatke koristiti za marketing ili poboljšavanje proizvoda.

Navodi iznešeni u članku potakli su članove Odbora za trgovinu američkog Senata da propitaju Google o njegovoj praksi zaštite privatnosti kad je e-pošta u pitanju, kao i jesu li korisnički podaci izloženi riziku.

Molinari je zakonodavcima napisala kako u Googleu postavili zaštitne mjere ne bi li spriječili moguću zlorabu. Nije navela kako razvojni programeri točno mogu podijeliti podatke korisnika Gmaila s drugim tvrtkama.

Google će vas upozoriti na to što aplikacija radi

No, aplikacije koje traže pristup podacima u Gmailu moraju biti ručno pregledane kako bi se ustanovilo zadovoljavaju li standarde zaštite privatnosti, istaknula je. Kad dobiju pristup, u Googleu koriste strojno učenje kako bi ih pratili. Uoče li značajne promjene u ponašanju aplikacije, bit će ponovno podvrgnuta pregledu.

Google će korisnicima slati upozorenja kad je instalirana takva aplikacija vanjskog dobavljača, u kojem će navesti koje podatke traži od Gmaila, kao i je li prošla provjeru. Dosad su već suspendirali aplikacije i developere koji se nisu pridržavali pravila igre.

Molinari je također ustvrdila kako nitko zaposlen u Googleu ne čita naše e-mailove u Gmailu, osim u vrlo specifičnim slučajevima kad su korisnici to zatražili i dali pristanak ili kad su na to prisiljeni radi istrage moguće zlorabe te računalnih bugova.

Predstavnici Googlea i drugih tehnoloških tvrtki trebali bi idućeg tjedna svjedočiti pred zastupnicima Senata tijekom saslušanja o privatnosti podataka, piše PC Mag.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!