U GIGAPIKSELIMA

Google superkamerom digitalizira umjetnička djela

23.05.2016 u 06:58

Bionic
Reading

U svojih prvih pet godina djelovanja Google Cultural Institute skenirao je i arhivirao 200 umjetničkih djela u gigapikselnim slikama. U zadnjih nekoliko mjeseci skenirali su još tisuću

Do naglog povećanja broja skeniranih umjetnina došlo je zahvaljujući novoj kameri, nazvanoj Art Camera, razvijenoj u Googleu.

Osmišljena je kako bi ju bilo moguće koristiti puno jednostavnije i brže nego druge kamere, što bi muzejima i drugim institucijama trebalo olakšati posao digitalizacije umjetničkih djela i dokumentiranja njihovih kolekcija. Značajno je skraćeno vrijeme bilježenja, u nekim slučajevima sa skoro čitavog dana na samo pola sata.

Nakon nekoliko godina rada u Googleu su napravili dvadeset takvih kamera, koje iznajmljuju za digitalizaciju.


Postave ju ispred zida na kojem je slika obješena. Operator ju usmjeri prema svakom kutu slike. Nakon što kamera odmjeri s koliko velikim prostorom ima posla, počinje snimati ekstremno izbliza, automatski se pomičući po par centimetara. Snimke potom bivaju odaslane na Googleove poslužitelje gdje ih spajaju u cjelovitu gigapikselnu datoteku, spremnu za pregled tek kojih nekoliko sati kasnije.

Proces je brži i jeftiniji no što je bio ranije, između ostalog i zato što Google ne naplaćuje korištenje kamere. Camera Art ima ograničenja: ne može se nositi s trodimenzionalnim objektima, kao ni s velikim objektima općenito.

Friško skenirana umjetnička djela dostupna su na web odredištu Google Cultural Institute.

Više:Verge

Meet the Art Camera by the Google Cultural Institute at Museum Boijmans Van Beuningen