LISTA SRAMA?

Google stišće proizvođače zbog nadogradnji Androida

28.05.2016 u 07:51

Bionic
Reading

Praktički otkako je Googleova mobilna platforma ugledala svjetlo dana pojavio se problem nadogradnje uređaja. Iako su mnogi od njih hardverski itekako sposobni pokretati novije generacije najpopularnije mobilnog OS-a današnjice, proizvođači bi radije da korisnici redovito kupuju nove uređaje. Google sad želi dodatno pritisnuti te proizvođače da nadograđuju uređaje pa ako treba i smjestiti ih na 'listu srama'

Prema pisanju Bloomberga, u Googleu su sad već jako ozbiljni po pitanju forsiranja nadogradnji na nove verzije mobilne platforme Android. Koristit će sve moguće metode da nagovore proizvođače za podršku uređaja, što uključuje i kreiranje rank-lista kojima bi se one koji olako odustaju od nadogradnji moglo posramiti.

Neki službenici ove Alphabetove kompanije smatraju da bi upravo svojevrsne 'liste srama' mogle potaknuti proizvođače da promijene strategiju sa svojim uređajima. Naravno, ostavlja se pitanje koliko je takvo što izvedivo u praksi, s obzirom da jedini profit na mobilnom tržištu kupe Apple i Samsung, dok ostali kupe mrvice. Ostanu li bez tih mrvica jer se kupci odluče na zadržavanje postojećeg i nadograđenog uređaja...pa, računica je jasna.


S druge strane, samo je pitanje vremena kada će mobilna sigurnost 'popustiti' i dovesti do nevolja. Za sada su najveće probleme prvo otkrili sigurnosni stručnjaci, radije nego kriminalci, no...

Paralelno s tim, problem predstavljaju i vlasnici mrežnih infrastruktura - operateri koji po defaultu moraju testirati nadograđenu opremu prije nego puste nadogradnju na uređaje te mreže. Neki od operatera trebaju mjesece i mjesece kako bi odradili testove i smanjili mogućnost 'mrežnih prekida' za nadograđivanje uređaja. Google pak traži od operatera da izbjegnu nepotrebna testiranja za nadogradnje koje donose tek sigurnosne značajke za uređaje.