OGRANIČENJE BEZ UPOZORENJA

Google se predomislio: Što se to dogodilo s Driveom

04.04.2023 u 11:46

Bionic
Reading

'Povlačimo promjenu te istražujemo alternativne pristupe ne bismo li osigurali izvrsno iskustvo za sve', poručili su iz Googlea

Google je uveo ograničenje na broj datoteka koje možete napraviti i spremiti u Drive, pišu Ars Technica i CNET. Kompanija je Vergeu potvrdila da promjena dozvoljava kreiranje maksimalno 5 milijuna datoteka na Driveu čak i ako platite dodatnu zapremninu, samo da bi je malo kasnije povukla kako bi 'istražila alternative i osigurala izvrsno iskustvo za sve'.

'Nedavno smo izbacili sistemsko ažuriranje za Driveov maksimalni broj datoteka kako bi osigurali stabilnost i optimizirali performanse' napisali su u tvitu. 'Premda je ovo utjecalo na samo mali broj ljudi, promjene povlačimo kako bismo istražili alternative'.

Ograničenje na 5 milijuna datoteka samo se ondnosi na datoteke koje ste stvorili u Driveu, a ne na sveukupan broj datoteka dijeljenih na vaš Drive, što znači da biste u praksi mogli imati preko pet milijuna datoteka u sustavu sve dok samo dio njih pripada vama.

Googleov glasnogovornik Ross Richendrfer izvorno je naveo da promjena dolazi kao metoda 'održavanja visoke razine performansi i pouzdanosti' te kako bi se ona koristila za spriječavanje 'zlouporabe' sustava. Ako biste došli do ograničenja, Richendrfer kaže da biste dobili notifikaciju te da možete kontaktirati Googleovu podršku kako biste problem riješili.

Premda 5 milijuna datoteka zvuči kao vrlo apsurdan broj podataka za jednu osobu, neki korisnici su došli do ograničenja. U objavi na Redditu koju je otkrio Ars Tehcnica, korisnik sa 7 milijuna datoteka kaže da mu je Google odjednom blokirao mogućnost stvaranja novih datoteka premda nije dosegnuo ograničenje od 2 TB kojeg je plaćao. Nekoliko drugih korisnika u međuvremenu je navelo da su se susreli s ograničenjem te da su mislili da je riječ o bugu.

Ograničenje broja podataka je, pišu redditori, značilo da bi netko s 2 TB zapremnine i prosječnom veličinom datoteka od 400 KB dosegnuo limit broja datoteka prije limita zapremnine. Drugim riječima, neki bi plaćali više prostora na Driveu nego što u praksi mogu iskoristiti osim ako podatke ne komprimiraju u ZIP arhive.

Sudeći prem komentarima korisnika, čini se da Google nije obavijestio korisnike na koje bi novo ograničenje moglo utjecati. Ovim ih je potezom prisilio da se snalaze arhiviranjem i premještanjem datoteka. Također se ne čini da je Google ažurirao stranice za podršku Googlea One ili Workspacea, premda navodi da dijeljeni diskovi unutar Workspacea mogu sadržati maksimum 400.000 datoteka. Premda većina ljudi u Driveu nemaju 5 milijuna datoteka, Google im je bar mogao dati upozorenje, kažu iz Vergea.