NEARBY SHARE

Brzi prijenos podataka: Google je svoju verziju AirDropa doveo i u Windowse

04.04.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Nearby Share radi na Androidima i Windowsima 10 ili 11, donijevši mogućnost brzog prijenosa podataka svim korisnicima popularne platforme

Googleova konkurencija AirDropu pod imenom Nearby Share od sad je dostupna i u obliku beta verzije za Windowse. Nakon što je na CES-u 2022 najavio dolazak Nearby Sharea Google je aplikaciju napokon isporučio korisnicima koji s Androida žele slati podatke na Windows PC.

Windows Nearby Share samo treba instalirati i konfigurirati. Nakon toga se podaci mogu slati među Android i Windows uređajima, s time da Google trenutno podržava samo Windowse 10 i Windowse 11. Nearby Share se može postaviti tako da omogućava dijeljenje sa svim obližnjim uređajima ili onima koje odredi korisnik, piše Verge.

'Nearby Share radi s vašim PC-jem kad god je aplikacija otvorena ili radi u pozadini' rekla je Priya Samnerkar, menadžerica proizvodnje za Android u Googleu. 'Dok nastavljamo uređivati iskustvo i slušati vaše komentare, širimo službenu podršku za dijeljenje sadržaja na drugim članovima Google ekosustava'.

Nearby Share za Windowse korisnicima dozvoljava povlačenje i puštanje podataka u aplikaciju. Ako su oba uređaja prijavljena na vaš Google račun, proces je još brži, s obzirom da se prijenos podataka automatski prihvaća - čak i ako vam je isključen ekran.

Google trenutno testira Nearby Share u SAD-u i nekim drugim zemljama, no neka ga mjesta još nemaju - poput Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske. Cijelu listu nepodržanih država možete pronaći ovdje.

Google Nearby Share drugi je velik potez zbližavanja mežu Googleom i Windowsima - Google Play Games je došao prošlog studenog. 

Microsoft je uveo svoju podršku za Android u Windowse 11, no softver je trenutno ograničen na sadržaje s Amazon Appstorea - osim ako ste spremni za nekoliko zaobilaznih mjera kojima ćete uspostaviti podršku za Google Play. Microsoft je isto izbacio Phone Link aplikaciju za sinkronizaciju Windowsa i Androida koja za sad radi najbolje sa Samsungovim smartfonima, što znači da je Googleov Nearby Share vrlo zgodna alternativa ako automatski želite prebacivati podatke među širom lepezom telefona s Androidom.