LOŠA STRANA PRIČE

Google po sudskom nalogu može daljinski otključati sve stare Androide

29.11.2015 u 07:50

Bionic
Reading

Prema dokumentu kojeg je pripremilo okružno odvjetništvo u New Yorku, starije verzije najpopularnije mobilne platforme na svijetu mogu biti daljinski otključane na sudski zahtjev. Nakon toga istražitelji mogu bez problema pristupiti svim podacima na uređaju. Uređaji koji koriste Android 5.0 i noviji nisu pod ovakvim 'rizikom' jer donose potpunu enkripciju...

No istražitelji navode i kako velika većina novijih uređaja nema aktiviranu opciju enkripcije. U slučaju da Google dobije sudski nalog za to, oni mogu daljinski otključati uređaj i pomoći pravnim tijelima u ekstrakciji podataka iz njega - također daljinski.

Prema svježim podacima s Android Developer Dashboarda, na ovaj način se može pristupiti gotovo 75 posto aktivnih uređaja po potrebi. Google je za The Next Web izjavio kako je takvo daljinsko otključavanje moguće tek ako je korisnik zaštitio korištenjem Patterna, ne i PIN-a ili lozinke.

S druge strane priče, Apple ne može pristupiti uređajima koji koriste iOS8 ili viši, a potpuna enkripcija podataka je aktivirana već po kupovini uređaja. Oni koji se brinu oko ovakvih stvari iz bilo kojeg razloga mogu razmotriti aktiviranje enkripcije, no prema nekim navodima rad uređaja će se donekle usporiti.