DODATNA DOZA PRIVATNOSTI

Google naredio: Aplikacije za Android moraju dozvoliti brisanje računa

06.04.2023 u 09:10

Bionic
Reading

Korisnici Android uređaja iduće će godine lakše moći obrisati osjetljive podatke ostavljene u aplikaciji koju više ne koriste

Google korisnicima operativnog sustava Android želi olakšati brisanje računa u aplikacijama. Kompanija je objavila da Android aplikacije u Play Storeu uskoro korisnicima moraju dozvoliti brisanje računa i povezanih podataka unutar aplikacije i na webu. Proizvođači softvera također moraju obrisati podatke vezanih uz račun nakon što korisnici od njih zatraže potpuno brisanje računa.

Ovaj potez smišljen je kako bi 'naučio' korisnike o kontroli koju imaju nad svojim podacima te povećao povjerenje u apliakcije i Play Store. Mogućnost brisanja računa također bi korisnicima trebala pružiti veću fleksibilnost. Moći ćete brisati određene podatke (poput sadržaja koji ste poslali stranici) bez potrebe za potpunim brisanjem računa, kažu iz Googlea. Mogućnost za brisanje putem weba omogućava brisanje informacija bez potrebe za ponovnom instaliacijom aplikacije.

Novo pravilo uvodit će se postupno. Proizvođači softvera do 7. prosinca moraju odgovoriti na pitanja o brisanju podataka u formularu za sigurnost aplikacije. Neke će aplikacije promjene početi prikazivati u ranoj 2024. Proizvođači ekstenziju mogu zatražiti do 31. svibnja 2024.

Promjene dolaze nekoliko mjeseci nakon što je Apple napravio sličnu stvar za softver u App Storeu. Kompanije su u oba slučaja izrazile zabrinutost oko kršenja odredbi o privatnosti te ne žele da korisnici postanu žrtve hakerskih napada samo zato jer zbog manjka opcija u aplikaciji nisu pobrisali račune u kojima se nalaze osjetljive informacije, piše Engadget.