NOVA NAVIGACIJA

Google nadograđuje 'Karte' hrpom AI opcija, pogledajte što spremaju

27.10.2023 u 14:28

Bionic
Reading

Najnovija iteracija Mapsa dodaje dugo najavljivane opcije za električne automobile, kao i niz novih funkcija

Umjetna inteligencija dolazi i u Google Maps. Tvrtka je u četvrtak najavila ažuriranje za popularnu aplikaciju s fokusom na strojno učenje, uključujući 'Immersive View' za planiranje rute, dublju integraciju objektiva za lokalnu navigaciju i točnije informacije u stvarnom vremenu, prenosi Engadget.

Googleovi šefovi su u svibnju tijekom konferencije I/O predstavili Immersive View za rute koji pruža navigacijske snimke vaše planirane rute. Bez obzira na to idete li pješice, biciklom, javnim prijevozom ili se vozite, one će vam omogućiti da se krećete naprijed-nazad kroz ulicu, skretati i općenito pregledati rutu kojom planirate ići.

Značajka stiže na iOS i Android za Amsterdam, Barcelonu, Dublin, Firencu, Las Vegas, London, Los Angeles, Miami, New York, Pariz, San Francisco, San Jose, Seattle, Tokio i Veneciju.

Samo zato što možete vidjeti rutu kamo idete, ne jamči da ćete moći pročitati znakove na putu. Google obnavlja svoju postojeću značajku pretraživanja temeljenu na umjetnoj inteligenciji s prikazom uživo u Kartama. Sve što morate napraviti je dodirnuti ikonu Lens u Kartama i mahati telefonom uokolo, nakon čega će sustav odrediti precizno vašu lokaciju i moći će vas usmjeriti do obližnjih mjesta poput bankomata, postaje javnog prijevoza, restorana, kafića i trgovina.

Sama karta bi trebala dobiti još jednu značajnu nadogradnju. Zgrade duž vaše rute bit će preciznije prikazane unutar aplikacije kako biste se lakše snašli u nepoznatim gradovima, a detalji o trakama duž lukavih čvorova na autocesti također će biti jasnije definirani.

Ažuriranja će stići za korisnike u desetak zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Francusku i Njemačku tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Korisnici iz SAD-a također će vidjeti bolje oznake traka za HOV u aplikaciji, a europski bi korisnici trebali očekivati značajno proširenje Googleove AI tehnologije čitača znakova ograničenja brzine na ukupno 20 zemalja.

Google karte također rade nativno u sve većem broju električnih vozila, kao dio ekosustava Android Automotive OS. Karte također dobivaju ažuriranje kao dio novog Places API-ja. Počevši od ovog tjedna, vozači će vidjeti više informacija o obližnjim stanicama za punjenje, uključujući rade li utikači s njihovim električnim vozilom, propusnu snagu punjača i je li utikač nedavno korišten - pomoću ćega ćete moći posredno odrediti radi li stanica ili ne.

Novo ažuriranje također poboljšava i pretragu. Korisnici će uskoro moći potražiti obližnja odredišta koja zadovoljavaju ezoterične kriterije, kao što su 'latte art sa životinjama' ili 'fontana gdje se mogu slikati sa psom', čiji su rezultati prikupljeni iz analize 'milijardi fotografija koje su u aplikaciji podijelili članovi zajednice', zaključuje Google Blog.