DETALJNE TEME

Google je upravo uveo veliku promjenu, jeste li je primijetili?

12.06.2023 u 10:14

Bionic
Reading

Internetski div Google stalno radi na unapređenju svojih proizvoda i usluga, a najnovija se tiče prikaza rezultata koje dobijemo prilikom pretraživanja određenog pojma ili skupa pojmova

Jeste li primijetili novu promjenu na Googleu? Ako i niste, uskoro ćete sigurno jer su je prvo dobili korisnici na tlu SAD-a, da bi sada krenula i put svih ostalih.

Google je upravo redizajnirao vrh svog sučelja za pretraživanje na radnoj površini, a koje odsad sadrži popis srodnih ‘tema’ osmišljenih da pomognu u preciziranju pretraživanja. Ono što je prije bio red kartica koji je omogućio filtriranje pretraživanja po odjeljcima ‘Vijesti’, ‘Slike’, ‘Videozapisi’ ili ‘Kupovina’ sada je cijeli red ikona koje dodaju teme uobičajenim filtrima pretraživanja.

Ova novost mobilnim je korisnicima najavljena još u prosincu, a prošlog mjeseca postala je dostupnom na stolnim računalima za svako pretraživanje na engleskom jeziku u SAD-u. Izgleda da se novitet sada počeo pojavljivati korisnicima izvan SAD-a.

Kako donosi The Verge, klik na ‘temu’ u osnovi dodaje još detaljnijih sadržaja vašem upitu za pretraživanje. Dakle, ako tražite, naprimjer, ‘Hrvatski sabor’, neke od predloženih dodatnih tema su ‘Predsjednik’, ‘10 saziv’, ‘potpredsjednik’ i slične, a na koje zatim možete kliknuti kako biste promijenili svoj upit i dobili detaljniju pretragu. Novost izgleda prilično korisno ako niste odmah pri upitu zadali detaljniju pretragu određenog pojma ili skupa pojmova.

Ovako je pretraživanje izgledalo prije uvođenja noviteta…

…a ovako će vam izgledati kada vam stigne promjena.

Jeste i dobili ovu Googleovu novost?