TKO PITA ZA PRIVATNOST

Google je promijenio pravila: Pogledajte zašto će skupljati sve što radite

04.07.2023 u 12:14

Bionic
Reading

Nova promjena klauzule u uvjetima korištenja otkriva da će Google koristiti vaš Gmail i dokumente za treniranje Barda i Cloud AI-ja

Ovog vikenda Google je potiho ažurirao pravila o privatnosti, izričito naglasivši da tvrtka zadržava pravo sakupljanja gotovo svega što objavite online za izradu svojih AI alata. Ako Google može pročitati vaše riječi, donekle je razumno očekivati da one sada pripadaju njemu i da su se ugnijezdile negdje u utrobi chatbota.

'Google upotrebljava informacije za poboljšanje naših usluga i razvoj novih proizvoda, značajki i tehnologija koje donose korist našim korisnicima i javnosti', stoji u novoj Googleovoj politici. 'Naprimjer, koristimo javno dostupne informacije za obuku Googleovih AI modela te izradu proizvoda i značajki kao što su Google Translate, Bard i Cloud AI.'

Nova pravila mijenjaju postojeću politiku, navodeći nove načine na koje bi se vaše online avanture mogle koristiti za razvoj AI alata. Prethodno je Google objavio da će se podaci koristiti 'za jezične modele', a ne za 'AI modele', a tamo gdje je starija politika donedavno spominjala Google Translate, sada se pojavljuju Bard i Cloud AI.

Pravila obično opisuju načine na koje tvrtka koristi informacije što ih objavite na nekoj od njenih platformi, no sada se čini da Google zadržava pravo skupljanja i iskorištavanja podataka objavljenih na bilo kojem dijelu javnog weba, kao da je cijeli internet njegov.

Praksa otvara nova i zanimljiva pitanja privatnosti. Ljudi općenito razumiju da su javne objave javne, no danas moraju paziti više na to što znači napisati nešto online. Više nije pitanje tko može vidjeti te informacije, već kako se one mogu koristiti. Postoji velika vjerojatnost da su Bard i ChatGPT progutali vaše davno zaboravljene postove na blogu ili 15 godina stare recenzije restorana. Dok ovo čitate, chatbotovi bi mogli izbacivati neku humonkuloidnu verziju vaših riječi na načine koje je nemoguće predvidjeti i teško razumjeti, upozorava Gizmodo.

Jedan od manje očitih globalnih problema nakon dolaska ChatGPT-ja pitanje je odakle chatbotovi gladni podataka dolaze do svih informacija. Tvrtke, uključujući Google i OpenAI, iskoristile su za to goleme dijelove interneta. Najgora stvar je to što uopće nije jasno je li to legalno ili ilegalno, a sljedećih nekoliko godina sudovi će presuditi u dvojbama o pitanjima autorskih prava, što se prije nekoliko godina činilo kao znanstvena fantastika.

Vlasnici Twittera i Reddita osjećaju se osobito ozlojeđenima zbog problema s umjetnom inteligencijom, pa su uveli kontroverzne promjene kako bi zaključali svoje platforme. Obje su tvrtke isključile besplatan pristup svojim API-jima, a koji su donedavno svakome dozvoljavali preuzimanje velike količine objava. Taj je potez navodno trebao zaštititi društvene medije od drugih tvrtki koje ubiru njihovo intelektualno vlasništvo, ali je, kao što već znamo, imao nesmiljene posljedice.