NIŠTA OD IRIS

Google prekida razvoj naočala za proširenu stvarnost, evo čemu se planira posvetiti

28.06.2023 u 13:09

Bionic
Reading

Kompanija je fokus istraživanja odlučila preseliti s hardvera na softver

Google je ugasio projekt internog imena 'Iris' u sklopu kojeg je planirao razviti naočale za proširenu stvarnost, prenosi Business Insider. Tehnološki je div, prema izvješću, na projektu radio nekoliko godina, ali je odustao nakon nekoliko valova otkaza i reorganizacija unutar firme. Još jedan vrlo utjecajan faktor također je bio odlazak Claya Bavora, bivšeg šefa odjela za proširenu i virtualnu stvarnost, a Google je također (navodno) često mijenjao strategiju iza naočala, što je s vremenom postalo frustrirajuće za razvojne timove.

Nakon što je Verge prvi put 2022. objavio informacije o projektu, bilo je spomenuto da će Google uređaj izbaciti 2024. Naočale Iris su trebale izgledati kao par običnih naočala, a rana verzija sličila je proizvodu kanadskog startupa North pod imenom 'Focals', firme koju je Google kupio 2020.

Premda je rad na naočalama navodno prekinut, Business Insider naglašava da to ne znači da kompanija više ne radi na proširenoj stvarnosti. Umjesto da razvija svoj hardver, Google navodno radi 'Android za proširenu stvarnost'. Riječ je nastojanju u sklopu kojeg kompanija prokušaa prilagoditi poslovni model mobilnog operativnog sustava licenciranju softvera za proširenu stvarnost.

Podsjetimo, Google trenutno razvija Android XR za Samsungove nosive uređaje za 'produženu stvarnost' te, prema Insideru, novu platformu pod imenom 'micro XR' koja funkcionira na pametnim naočalama.