IZNENADNA ODLUKA

Google ukida osnovnu verziju Gmaila: Nisu svi sretni s time

25.09.2023 u 10:28

Bionic
Reading

Googleova odluka naišla je na kritike slijepih i slabovidnih korisnika, koji tu verziju koriste radije nego Gmail s punim setom značajki

U siječnju 2024. godine Google će ukinuti osnovnu HTML (Basic HTML) verziju Gmaila.

Nije jasno kad je odluka o ukidanju - objavljena na službenoj stranici za korisničku podršku - donesena.

Na upit web odredišta Register iz Googlea su odgovorili kako Basic HTML sadrži prethodne inačice Gmaila, koje su zamijenjene novima prije više od deset godina i ne uključuju punu funkcionalnost tog servisa za web poštu.

To je objašnjenje pomalo neobično jer će vas sam Google, nakon što pokrenete Basic HMTL, upozoriti kako je riječ o izdanju dizajniranom za sporije internetske veze i starije web preglednike.

Googleova odluka naišla je na kritike slijepih i slabovidnih korisnika, koji tu verziju koriste radije nego Gmail s punim setom značajki.

Također, čini se kako je Google u posljednjih nekoliko mjeseci učinio osnovni HTML prikaz težim za pronalaženje. Google je i ranije gasio servise koji ne ispunjavanju njegove ciljeve. Tako su u ropotarnici povijesti završili RSS čitač Google Reader, Wave, Google Code i drugi.

Neki od njih su bili vraćeni nakon što su se korisnici pobunili. Primjerice, G Suite je zadržan nakon što su korisnici upozorili kako im je obećano da će ta usluga biti dostupa zauvijek.