KADROVSKA ROTIRKA

Google ima novog šefa za virtualnu stvarnost

13.01.2016 u 11:30

Bionic
Reading

Google stvara zaseban odjel posvećen virtualnoj stvarnosti, a šef diva iz Mountain Viewa Sundar Pichai na njegovo je čelo postavio jednog od svojih ključnih zamjenika

Razvojem poslovanja vezanog uz virtualnu stvarnost za Google će upravljati Clay Bavor. Na mjestu dopredsjednika za razvoj proizvoda, zaduženog za aplikacije poput Gmaila, Drivea i Docsa, zamijenit će ga Diane Greene, koja je u Google pristigla u studenom prošle godine.

Bavor je nadgledao i razvoj Google Cardboarda od pojavljivanja te konzole za virtualnu stvarnost 2014. godine. Cardboard je bio dizajniran za uvođenje virtualne stvarnosti u mainstream, u čemu je bio umjereno uspješan.

Dijelili su ga po školama i uz New York Times. Tim vezan uz Cardboard također je uveo i integraciju s GoProom, rezultat čega su video zapisi u virtualnoj stvarnosti na YouTubeu.


Unatoč pozitivnim pomacima, postavljalo se pitanje namjerava li se Google ozbiljno pozabaviti platformama za virtualnu stvarnost, pogotovo nakon što su postali prilično oprezni nakon krivih poteza i negativnih reakcija oko plasmana pametnih naočala Glass.

Facebook je u međuvremenu otvoreno i samouvjereno zakoračio u VR, ostavivši Oculusu slobodu djelovanja. Četiri stotine zaposlenika najveće svjetske društvene mreže bavi se tim projektom.

Moguće je kako će se Google na duge staze kladiti na platformu za proširenu stvarnost Magic Leap, u koju je već uložio. No, proći će možda i desetljeće prije no što ona zaživi na tržištu.

Više:re/code