zadnjih 15 minuta

Google ima još novosti: Evo kako brzo izbrisati povijest pregledavanja

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 19.05.2021 12:55
  • Objavljeno 19.05.2021 u 10:47
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tom George / Alamy / Alamy / Profimedia

Google je tijekom prezentacije I/O predstavio niz modernih metoda pomoću kojih će korisnici lakše preuzeti kontrolu nad svojim privatnim podacima

Google je tijekom događaja I/O predstavio nekoliko novih i zanimljivih sigurnosnih značajki, uključujući onu koja omogućava brzo brisanje nedavnih pretraga, izvještava Engadget. Nakon što pritisnete na ikonicu vašeg profila u Google Searchu, dobit ćete opciju pomoću koje možete izbrisati zadnjih 15 minuta vaše pretrage. Ovo je jako korisno ako, recimo, ne želite da vaš bračni partner sazna koji ste mu poklon htjeli kupiti.

Ako koristite Mape, aplikacija će vas podsjetiti da pamti vaše dosadašnje lokacije te da ovu funkciju možete isključiti.

Sigurnost integrirana u sam sustav

Android 12 će, u međuvremenu, dobiti dodatnu zaštitu identiteta u sklopu samog sustava pod imenom Android Private Compute Core. Google tvrdi da će ovo omogućiti uvođenje 'novih tehnologija koje su u samoj osnovi diskretne te dozvoljavaju skrivanje osobnih informacija na samom uređaju'. Kompanija tvrdi da će Private Compute Core omogućiti stvari poput titlova uživo i pametnih odgovora na poruke zato je se umjetna inteligencija nalazi na samom uređaju.

Kontrolna ploča za privatnost

Android 12 će također imati komandnu ploču za privatnost koja će bilježiti kada aplikacije pristupaju funkcijama vašeg uređaja - kameri, mikrofonu i tako dalje. Indikatori će, kao što je to napravio Apple, vizualno podsjetiti korisnika da ga uređaj u nekom trenu sluša ili 'gleda'. Ove podsjetnike će biti moguće isključiti putem izbornika, dok će se dijeljenje precizne lokacije moći zamijeniti onom 'okvirnom', prenosi Engadget.

Google je za kraj najavio i nadogradnju za mendažer lozinki u Google Chromeu. Nakon što računalo pretpostavi da je jedna od vaših lozinki ukradena, Google Assistant će vam omogućiti da ih promijenite.

Datum dolaska

Dolazak pojedinih značajki bit će usko vezan uz Android 12, dok ćemo ostale, poput poboljšanog sustava za lozinke u Chromeu vidjeti tijekom idućih par mjeseci.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!