12.800 KILOMETARA OPTIKE!

Google i Facebook superbrzim podmorskim kablom povezuju L.A. i Hong Kong

14.10.2016 u 08:19

Bionic
Reading

Google je ostvario partnerstvo s Facebookom te tvrtkama Pacific Light Data Communications i TE Subcom kako bi napravili i položili golemi i superbrzi podmorski kabel koji će povezati Los Angeles i Hong Kong. Ovo je ujedno i prvi kabel ovako goleme brzine prijenosa između te dvije točke

PLCN (Pacific Light Cable Network) će imati 12.800 kilometara optičkih vlakana te kapacitet od 120Tbps, čime će postati najpkapacitetniji transpacifički kabel. Rekord trenutno drži također kabel kojeg je podržao Google, nazvan FASTER. PLCN će pružiti dovoljno kapaciteta za prijenos podataka da će biti moguće ostvariti 80 milijuna istovremenih HD video poziva između Los Angelesa i Hong Konga.

Od ovakvih podmorskih kablova koristi će imati svi, jer će se druga odredišta značajno rasteretiti. Microsoft i Facebook također surađuju na jednom sličnom projektu, između SAD-a i Španjolske, a dok je njihov kabel brži (160Tbps), riječ je o praktički dvostruko manjoj udaljenosti.

Spomenuti PLCN bi se trebao pustiti u pogon 2018. godine, a svakako je zanimljivo da Google ima vlasnički udjel u čak šest golemih podmorskih kablova.

Više detalja moguće je naći u službenom priopćenju