uskoro stiže

Google Drive je upravo dobio korisnu opciju za privatnost - blokiranje

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 26.07.2021 11:05
  • Objavljeno 26.07.2021 u 11:05
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Popularna cloud platforma za razmjenu i pohranu podataka dobila je mogućnost blokiranja korisnika, značajku koju će, tvrde iz Googlea, dramatično smanjiti mogućnost zlouporabe

Google Drive počeo je isporučivati mogućnost blokiranja dijeljenja podataka s drugim računima. Ovaj potez je, prenosi Verge, dizajniran da bi spriječio potencijalno zlostavljanje i spam. Dodatak za uslugu bit će dostupan svima unutar iduća dva tjedna. Novo blokiranje također može prekinuti pristup datotekama koje ste s nekim podjelili te usput izbrisati sve njihove datoteke iz vašeg Drivea.

'Mogućnosti dijeljenja podataka u Driveu potiču produktivnosti i suradnju, ali također otvaraju vrata zlouporabi alata koji su osmišljeni za učinkovitu i korisnu distribuciju datoteka.' pišu iz Googlea te nastavljaju: 'Upravo zato imamo nove načine blokiranja drugih korisnika'. Blokiranje računa u Driveu također će, kažu, blokirati izabranom kontaktu da do vas dođe putem Hangoutsa i Chata.

Prva najava ove značajke došla je tijekom svibnja, odnosno nakon što je Buzzfeed News istaknuo slučaj kad korisnik nije moao prekinuti dijeljenje mape sa bivšim partnerom zlostavljačem. S obzirom da je mapa sadržavala niz fotografija osjetljivog sadržaja, 'prijava za zlouporabu' nije bila adekvatni odgovor, što je usluga odlučila ispraviti.

Opcija za blokiranje drugih korisnika skrivena je u kontekstualnom izborniku do kojeg se dolazi desnim klikom. Tu je također i opcija za micanje blokade - ako se kasnije predomislite.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!