ZAINTRIGIRAO JAVNOST

Đoković tvrdi: Ova nanotehnologija ključ je moje karijere

30.08.2023 u 18:55

Bionic
Reading

Novak Đoković, vjerojatno najbolji tenisač svih vremena, zaintrigirao je publiku na ovogodišnjim grand slam turnirima otkrivši misteriozni metalni disk pričvršćen na prsima. Teniska zvijezda iz Srbije zalijepio je napravu nalik novčiću između prsa na French Openu i Wimbledonu, no nije poznato nosi li ga i na US Openu, turniru koji je počeo u ponedjeljak

Prvi reket svijeta taj metalni disk na prsima vidi kao ključ svog uspjeha. A o čemu se točno radi? Đokovića su pitali o disku poslije njegove pobjede u drugom kolu French Opena nad Martonom Fucsovicsom u svibnju, kada je privukao pozornost zbunjenih komentatora i gledatelja.

'Kad sam bio dijete, jako sam volio Iron Mana pa ga sad pokušavam glumiti', rekao je 36-godišnji tenisač, aludirajući na sličnost s dijelom odijela Marvelovog superheroja. Iron Manov prsni uređaj sličnog oblika napaja njegovu robotsku opremu i dizajniran je da spriječi da šrapnel metka u njegovom tijelu dopre do srca.

Za Đokovića takav problem ne postoji. Umjesto toga, rekao je da je sve u poboljšanju njegove izvedbe na terenu. 'Moj tim isporučuje nevjerojatno učinkovitu nanotehnologiju kako bi mi pomogao da dam sve od sebe. To je vjerojatno najveća tajna moje karijere. Da nije bilo toga, vjerojatno ne bih sjedio ovdje', rekao je Đoković, prenosi Sky News.

Kakva je to 'nanotehnologija'?

Nakon Đokovićevih komentara talijanska tvrtka Tao Technologies otkrila je da stoji iza tog uređaja. Opisan kao 'ljudski uređaj za nadogradnju', patentirani Taopatch dizajniran je za poboljšanje zdravlja i dobrobiti.

Tvrdi se da flaster, koji 'koristi dva sloja nanokristala koji pretvaraju toplinu iz vašeg tijela u svjetlost', šalje terapeutske signale živčanom sustavu nositelja kako bi pomogao njegovom tijelu da postigne pravu ravnotežu. Poboljšan san, držanje, ravnoteža, fleksibilnost, vrijeme oporavka i fokus, uz smanjenje stresa, tjeskobe i kronične boli, među dobrobitima su koje navodno pruža. Tvrtka čak tvrdi da je flaster - čija je početna cijena 238 funti - pomogao pacijentima s multiplom sklerozom.

Fabio Fontana, izumitelj Taopatcha i glavni izvršni direktor Tao Technologiesa, rekao je za Sky News da je uložio u proizvod nakon što je postao ovisan o lijekovima protiv bolova poslije prometne nesreće. 'Sve terapije koje sam isprobao dale su samo privremene rezultate', rekao je.

'Liječnik u Rimu prvi mi je dao rezultate laserskim tretmanima. Dobrobiti su bile značajne u ublažavanju napetosti u mišićima vrata i leđa, ali njegova učinkovitost trajala je samo tjedan dana. Pitao sam se bi li bilo moguće stvoriti neku vrstu nosivog lasera za produljenje učinka tretmana', pojasnio je Fontana.

Nanokristali, rekao je, simuliraju učinak laserskih tretmana koje je primio i flaster je jednostavno 'drugačiji način primjene svjetlosne terapije'. Tao kaže da je njegov flaster odobreni medicinski uređaj, u skladu s propisima EU-a, ali tek ga treba odobriti američki regulator za lijekove (FDA).

  • +11
Novak Đoković - pobjednik Roland Garrosa 2023. Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Tvrtka navodi i studije o njegovoj učinkovitosti na svojoj web stranici. Jedna talijanska studija iz 2021. zaključila je da poboljšava ravnotežu, pokrete i utječe na udove pacijenata s multiplom sklerozom, a druga, koja se bavila njegovim utjecajem na atletsku izvedbu, utvrdila je poboljšan stisak sudionika i snagu čučnjeva.

Fontana je također ukazao na studije o prednostima svjetlosne terapije i rekao da je flaster dostupan svim istraživačkim institucijama koje žele provesti klinička ispitivanja. No Taove tvrdnje nisu impresionirale neke stručnjake.

Nisu svi stručnjaci impresionirani

U članku za Science-Based Medicine, dr. Harriet Hall rekla je da objašnjenje tvrtke 'nije vjerodostojno'. Neurolog Brandon Beaber kaže da studije mogu anegdotalno upućivati ​​na 'malu korist', ali da zasad nema dokaza da to pomaže u liječenju multiple skleroze.

A profesor Edzard Ernst sa Sveučilišta u Exeteru rekao je za Sky News da nijedna od tvrdnji tvrtke nije 'potkrijepljena čvrstim dokazima'. 'Ideja da to stvara bilo kakvu korist je lažna. Iznesena načela su šamar znanosti', ustvrdio je.

S obzirom na to da Đokoviću nije zabranjeno korištenje flastera, čini se da teniske vlasti također nisu uvjerene da on pruža opipljive prednosti. ATP Tour i Međunarodna teniska federacija nisu komentirali to što ih upotrebljava.