u eksperimentalnoj fazi

Umjetni sustav u borbi sa zarazama: Uskoro bismo umjesto lijekova mogli koristiti - nanobote

02.04.2022 u 20:17

Bionic
Reading

Nova tehnologija, premda još u eksperimentalnoj fazi, predstavlja hrabar iskorak prema zdravstvenim rješenjima o kakvima smo prije nekoliko desetaka godina mogli samo sanjati

Fantazija o specijaliziranom robotu koji liječi sve bolesti ovih dana sve je bliža zbilji - sve što trebate napraviti je zamijeniti jednog velikog robota desecima tisuća autonomnih minijaturnih strojeva.

Tim znanstvenika iz Australije razvio je prototip koji služi kao dokaz futurističke medicine. Točno ime ovih uređaja su 'autonomni molekularni strojevi', a riječ je o nanotehnologiji koja se odriče tradicionalne vizije mikroskopskih robota te ju zamjenjuje nečim puno prirodnijim.

Znanstvenici su, inspirirani biologijom, 'dizajnirali i sintetizirali DNA origami receptor što koristi multivalentne interakcije kako bi formirao stabilne komplekse koji također mogu izvršiti brze razmjene subjedinica'. DNA nanoboti su sintetički strojevi veličine oko nanometra te sačinjeni od DNA i proteina. Autonomni su zato što je sam DNA stroj koji se automatski sastavlja.

Naš prirodni DNA nosi kod naše biologije koji zna i izvršiti - zato, naprimjer, lijeva i desna noga rastu otprilike istom brzinom. Dosadašnji rad u polju DNA nanotehnologije demonstrirao je samosastavljajuće strojeve koji prenose DNA kod - kao što to rade njihovi prirodni pandani.

Razlog zbog kojeg su ovi roboti zanimljivi taj je da ne moraju prenositi samo DNA informacije - oni, teoretski, u biološki sustav mogu dostaviti bilo koju zamislivu kombinaciju proteina. Moći ćemo tako programirati rojeve ovih strojeva da love bakterije, viruse i stanice raka. Svaki dio roja može nositi specifičan protein te, nakon što pronađu 'zlu' stanicu, rearanžirati svoje proteine u formaciju dizajniranu za eliminaciju prijetnje.

Iako nam do dolaska ere u kojoj ćemo se protiv zaraza boriti vojskama sićušnih robota treba još neko vrijeme, ovo otkriće predstavlja korak u pravom smjeru. Koliko god znamo, ovo je prvi put da smo vidjeli DNA robote koji mogu prenositi teret.

Znanstvenici će, hipotetski rečeno, moći koristiti nanobote za stvaranje pametnih materijala koji mogu reagirati na stres - zamislite odjeću koja se popravlja sama od sebe. Možda ćemo, dodaje The Next Web, u budućnosti vidjeti i molekularna računala koja koriste DNA nanobote.

Za sto ili dvjesto godina svi ljudi će u tijelima možda imati molekularne računalne sustave koji će graditi i kontrolirati interne biotvornice što proizvode obrambene sustave sastavljene od proteina koje unosimo u sebe - doslovno bismo imali umjetni sustav koji će nas braniti od zaraza. Najbolji dio priče vezane uz ova računala njihova je sigurnost - naslijedili bismo ih iz DNA naših roditelja, što znači da bi bili dio naših tijela jednako kao naša srca i mozgovi, bez potrebe za 5G-om.