CES 2014

Glavni trendovi: nosiva tehnologija i multimedija u cloudu

Bionic
Reading

U Las Vegasu započinje International CES, sajam koji će pokazati tehnološke trendove u ovoj godini. Inovacije idu u smjeru tehnologije koju nosimo poput odjeće i multimedijskih sadržaja koji se putem clouda instantno mogu dijeliti

International Consumer Electronic Show (CES) najveći je svjetski sajam potrošačke elektronike u svijetu.

Uoči sajma, neke od kompanija iskoristile su priliku da na specijaliziranom događanju CES Unveiled predstave neke od noviteta. Upravo ta manifestacija daje naslutiti koji trendovi će dominirati na sajmu i u kojem smjeru će se razvijati industrija u sljedećih godinu dana.

Prema pokazanome, proizvođači nastoje kreirati nosivu elektroniku, a istodobno se razvijaju aplikacije za mobilne uređaje s pomoću kojih se može upravljati raznim elektroničkim napravama daljinskim putem.

LG je tako predstavio mobilni uređaj G Flex, s kojim namjerava krenuti u distribuciju. Posrijedi je pomalo zakrivljeni smartphoen koji ima naglašenije auditivne mogućnosti te P-OLED kapacitivni zaslon osjetljiv na dodir. Riječ je više o phabletu nego o smartphoneu, jer je dijagonala zaslona šest inča (15,2 centimetra).

U LG-ju smatraju da je s njime jednostavnije rukovati nego sa standardnim uređajima, a kao veliku prednost najavljuju i bateriju od 3.500 mAh.

Lenovo je predstavio Beacon, hub za dijeljenje sadržaja smještenih u cloudu. Svaki multimedijski sadržaj može se vrlo brzo prenijeti na bilo koji uređaj sa zaslonom, netom nakon snimanja ili downloadanja.

Lenovo je demonstrirao kako se fotografija snimljena smartphoneom može u nekoliko sekundi putem Beacona prikazati na zaslonu televizora ili tableta. Inače, na sajmu Lenovo predstavlja svoj prvi LTE mobilni uređaj Vibe Z.

No priliku za predstavljanje inovacija iskazale su ponajviše manje kompanije. Tako je tvrtka Sen.se predstavila Mother, sustav senzora koji dojavljuje različite informacije, detekciju pokreta, temperaturu i slične podatke, što je osobito poželjno kod starijih, nemoćnih osoba.

Programibilni stickovi postavljaju se uz određene predmete i dojavljuju svaku promjenu koja nije u skladu sa zadanim parametrima.

Tvrtka Liquid Image predstavila je 4G kameru koja se može montirati na različite uređaje, na primjer na kacigu ili naočale skijaša, što onda daje novu dimenziju gledanja izravnih prijenosa sportskih manifestacija.

To je samo jedna od primjena, a širenje i dijeljenje multimedijskih sadržaja očito će obilježiti ovogodišnje izdanje CES-a.