PONOVNO UPOZORENJE

Glasno slušanje prijenosnih playera trajno šteti sluhu

28.01.2009 u 08:23

Bionic
Reading

Tijekom listopada prošle godine Europska komisija predstavila je studiju kojom je upozoravala na problem oštećenja sluha kod mladih osoba prilikom preglasnog slušanja glazbe. Sada nadležno tijelo EU-a želi još više upozoriti na ovaj problem

Znanstveni odbor za novootkrivene te bolesti u nastajanju Europske unije (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks) održao je u utorak konferenciju na kojoj je opet istaknuo ovaj značajan problem.

Prema saznanjima EU-a, između pet i deset posto korisnika prijenosnih multimedijskih playera, koji samo jedan sat svakog dana tijekom perioda od pet godina preglasno slušaju glazbu, u opasnosti su da si trajno oštete sluh. EU procjenjuje da je ovim problemom pogođeno oko deset milijuna mladih Europljana.

Na ovoj konferenciji, koju je organizirala Europska komisija, stručnjaci su pokušavali pronaći načine za prevenciju ovog problema, a koji bi bili sadržani ili u ugradnji bljeskajućih upozorenja na samim uređajima prilikom preglasnog slušanja glazbe, ili u dodatnim ograničavanjima maksimalne glasnoće samog uređaja.