ZRAČNE SNAGE KAŽU 'NE'

Gdje je zapelo? Svemirskoj tvornici lijekova zabranjeno spuštanje na Zemlju

19.09.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Zračne snage i FAA odbili su dopuštenje spuštanja kapsule Varda Space na Zemlju

Nakon što je u svemiru proizvela kristale lijeka protiv HIV-a, prva orbitalna tvornica je zapela u orbiti nakon što joj je odbijen povratak na Zemlju zbog sigurnosnih problema.

Zračne snage SAD-a odbile su zahtjev za slijetanje koji je uputila tvrtka Varda Space Industries. Kompanija je tražila dozvolu za povratak proizvodne kapsule u svemiru na poligon za obuku u Utahu. Savezna uprava za zrakoplovstvo SAD-a (FAA) nije dala dopuštenje za ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu, ostavljajući svemirsku letjelicu u orbiti dok tvrtka pokušava pronaći rješenje, piše TechCrunch.

Glasnogovornik FAA-e rekao je da zahtjev tvrtke trenutno nije odobren 'zbog sveobuhvatne analize sigurnosti, rizika i utjecaja'.

Kalifornijski startup objavio je status letjelice na X-u. 'Zadovoljstvo nam je izvijestiti da su sustavi naše letjelice ispravni i u punom pogonu. Izvorno je dizajnirana za cjelogodišnji rad u orbiti, ako bude potrebno' napisala je Varda Space. 'Veselimo se nastavku suradnje s našim vladinim partnerima kako bismo našu kapsulu čim prije vratili na Zemlju.'

Farmaceutska inovacija

Varda Space svemirsku je letjelicu lansirao na raketi Falcon 9 12. lipnja. Kapsula teška 120 kilograma' dizajnirana je za proizvodnju proizvoda u mikrogravitacijskom okruženju, kao i njihov transport natrag na Zemlju. 30. je lipnja kompanija objavila kako je prvi eksperiment za proizvodnju lijekova uspio te da su u orbiti uspjeli uzgojiti kristale lijeka ritonavira (koji se koristi za liječenje HIV-a).

Mikrogravitacijsko okruženje pruža neke prednosti koje bi mogle omogućiti bolju proizvodnju u svemiru, smanjujući nedostatke izazvane gravitacijom. Proteinski kristali napravljeni u svemiru tvore veće i savršenije kristale od onih stvorenih na Zemlji, kažu iz NASA-e.

Gdje je zapelo?

'Mi smo zapravo potpuno drukčija vrsta vozila za ponovni ulazak. Ako su SpaceX-ove letjelice luksuzne limuzine, mi radimo nešto poput Toyote Corolle iz 1986. - kapsule koštaju manje od milijun dolara po komadu, brzo se popravljaju i potom odmah idu nazad u svemir', kažu iz kompanije.

Vardina svemirska proizvodna kapsula još jedna je tekovina rastuće svemirske industrije koja po sve nižoj cijeni omogućuje lagan pristup niskoj orbiti. Trenutačni regulatorni debakl također je rezultat mlade svemirske industrije u kojoj su propisi za svemirske letjelice još u proverbijalnim povojima.