TEHNO RECENZIJA

[FOTO/VIDEO] Klasična horor avantura na hrvatski način: Zaigrali smo Saint Kotar

11.11.2021 u 09:45

Bionic
Reading

Debi hrvatskog developera Red Martyra dolazi u obliku Lovecraftom inspirirane point and click avanture smještene u izmišljenu verziju Gorskog kotara

Ljubitelji klasičnih point and click avantura posljednjih nekoliko mjeseci susreću se s neminovnom nestašicom materijala, no srećom, najnoviji i tim rečeno prvi naslov hrvatskog developera Red Martyra spreman je ispuniti tu prazninu. Saint Kotar je grafička point and click avantura smještena u izmišljenu verziju Gorskog kotara pod imenom Sveti Kotar, u kojem, kao što se da naslutiti od samog početka igre, stvari nisu baš dobre.

Dobrodošli u Kotar

Kotar odiše atmosferom zabačene provincije, lokalci su uglavnom sumnjičavi prema glavnim likovima, a da stvar bude još gora, grad je suočen s nizom ritualnih ubojstava koja je, barem prema lokalnoj policiji, izvršila vaša nestala rođakinja. Dobra stvar je, doduše, to što je bar jedan od dva glavna pobožna lika u igri svećenik, jer pretpostavljamo da bi bilo kakav drugi posjetitelj sumornog gradića završio kao žrtva prije nego što bismo kliknuli na prvi predmet.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Red Martyr

Tim rečeno, interakcija i napredak kroz priču definirani su kroz klasično klikanje i kombiniranje predmeta, kao i dijaloge od kojih dio može utjecati na kraj igre. Slagalice u Saint Kotaru su rudimentarne te ne predstavljaju prevelike prepreke napretku kroz višesatnu detektivsku priču dok zanimljivi glavni likovi (koje, ovisno o prilici, možete izmjenjivati) i njihova psihološka silazna spirala dodaju jezu u već neugodan hrvatski gradić.

Prednosti i nedostaci

Atmosferi u igri pored same priče doprinose sumorni vizuali i modeli likova čiji smanjen broj detalja podsjeća na starije klasike žanra. Kombinirane sa solidno pisanim dijalozima, zanimljivim protagonistima i jezovitom pričom, ove komponente zaokružuju vrlo solidan detektivski horor s nekolicinom izraženih nedostataka.

Glasovna gluma u igri, konkretno, nije baš dobra. Dok glavni likovi demonstriraju podnošljive glumačke vještine, ostatak likova zvuči kao prolaznici na ulici koje su autori zamolili da pročitaju ono što piše na papiru. S obzirom na to da su svi dijalozi u igri snimljeni, agonija se proteže od prve do zadnje sekunde Saint Kotara te učinkovito razbija inače vrlo solidnu imerziju u mračnu priču.

Druga stvar koja bi nekim igračima mogla zasmetati jednostavnost je slagalica. Riječ je o vrlo očitim i lako rješivim zagonetkama koje, premda olakšavaju prolazak kroz igru, neće zadovoljiti zahtjevnije igrače koji od Saint Kotara očekuju mozgolomke zbog kojih neće moći spavati. Hrvatskim gejmerima će s druge strane vjerojatno sjesti videoigra smještena u zadrti domaći gradić ispunjen ubojstvima i prokletinjama.

Kupiti ili ne?

Saint Kotar solidna je i ispolirana grafička avantura sa zanimljivom pričom i intrigantnim glavnim likovima koju susprežu produkcijski štucaji i ritam igre prilagođen samo dijelu fanova grafičkih avantura. Ako ste ljubitelj point and clicka, a igra vam se lokalizirana lovecraftovska detektivska priča, ovaj atmosferični izlet u izmišljenu verziju Gorskog kotara definitivno bi vam se mogao svidjeti.

  • +5
Saint Kotar - slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Damir Rukavina
  • Ime: Saint Kotar
  • Proizvođač: Red Martyr
  • Izdavač: Soedesco
  • Žanr: grafička avantura
  • Platforme: Windows
>