manji i brži

Upoznajte Gitamini: Robot ruksak slijedit će vas svuda barem šest sati

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 23.09.2021 12:37
  • Objavljeno 23.09.2021 u 12:34
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Piaggio Fast Forward

Robot Gitamini teret do 9 kilograma može voziti čak 34 kilometra, a dolazi u dvije verzije koje su prilagođene različitim količinama tereta

Piaggio Fast Forward je 2019. predstavio automatsku prtljagu za pješake pod imenom Gita. Nakon dvije godine i nekoliko dizajnerskih nadogradnji, PFF će ovog listopada izbaciti manju i bržu verziju pod imenom Gitamini.

Uz prtljažnik volumena 33 litre te nosivošću do 18 kila tereta brzinom 9,7 kilometara na sat, izvorna Gita bila je prilično velik stroj koji je u sebi mogao prenijeti posljedice podužeg posjeta supermarketu i kretati se brzo kao prosječni biciklist. Problem je, doduše, bio taj što je Gitina veličina postala problem (ili opasnost) za obližnje pješake - pogotovo tijekom kretanja uskim nogostupima, piše Engadget.

Originalna Gita i minijaturni Gitamini

Originalna Gita i minijaturni Gitamini

Izvor: Promo fotografije / Autor: Piaggio Fast Forward

Gitamini je otprilike velik kao pas srednje veličine i težak je svega 13 kilograma. Nosivost mu je 9 kilograma, a može ga se lako podignuti zahvaljujući dršci. Gitamini ima dovoljno baterije za 34 kilometra ili šest sati vožnje prije spajanja na punjač. Za kraj, robot je praćenje privjeska zamijenio naprednim optičkim senzorima.

Pritiskom na tipku na kućištu, mini može bez pomoći pronaći, prepoznati i slijediti vlasnika pomoću vizualnih i radarskih obilježja poput boje i kretanja. Robotu za ovu funkciju ne treba GPS, smartfon niti bežična mreža.

Mini također ima nešto što proizvođači zovu 'softverom za pješački bonton' koji robota trenira da vlasnika prati na sigurnoj udaljenosti dok predviđa kretanje okolnih pješaka. Svaki od minijevih kotača koristi nezavisni pogon, a treći motor služi za održavanje ravnoteže pri ubrzavanju ili kočenju.

Gitamini će na tržište doći 15. listopada po cijeni od 1.850 dolara dok će skuplja i veća Gita biti nabavljiva po nižoj cijeni od 2.950 dolara.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!