TEHNO NOVITETI

[FOTO] Laptopi, tableti i sve između: Ovo su najnoviji hardverski noviteti iz Microsofta

23.09.2021 u 09:57

Bionic
Reading

Najnoviji i dugo najavljivani uređaji Surface Pro i Surface Go bili su samo dio prezentacije najnovijeg Microsoftovog asortimana hardvera

Uz skorašnji neminovni dolazak Windowsa 11, Microsoft je iskoristio priliku da predstavi najnoviju liniju popularnog hardvera Surface. Kompanija je tijekom prezentacije poredstavila nove verzije hardvera poput Surfacea Pro i Surfacea Go, kao i nekoliko dobrodošlih iznenađenja, prenosi Engadget.

Surface Duo 2

Microsoft je predstavio prilično nadograđenu verziju svojeg Androida s dva ekrana. Na pozadini Surfacea Duo 2 nalazi se trostruka kamera sa telefoto objektivom i dva širokokutna objektiva. Još jedna zgodna inovacija je ambijentalni ekran na šarki koji ispisuje notifikacije i druge informacije. Uzevši sve ovo u obzir, najnoviji Surface Duo 2 više podsjeća na smartfon nego na tablet, čemu doprinosi i cijena koja podsjeća na onu već dostupnih smartfona sa preklopnim ekranima - 1.499 dolara. Hibridni uređaj je trenutno u prednarudžbi, a bit će dostupan svima 21. listopada.

Surface Pro 8

Nakon nekoliko godina stupnjevitih nadogradnji, Microsoftov Surface Pro napokon je dobio značajnu nadogradnju. Računalo Surface Pro 8 dolazi sa 13-inčnim zaslonom radnog takta 120 Hz, podrškom za Thunderbolt 3 i bržim procesorom zahvaljujući Intelovoj jedanaestoj generaciji procesora. Kompanija je također uspjela srezati prilično debele rubove ekraa. Surface Pro 8 imat će početnu cijenu od 1.100 dolara, a na tržište će doći 5. listopada - na isti dan kad dolaze i Windowsi 11.

Microsoft je pored Surfacea Pro 8 predstavio i Slim Pen 2, digitlanu olovku koja košta 130 dolara i ima haptički motorčić koji imitira povlačenje po površini papira. Još jedan dodatak, Surface Adaptive Kit, predstavlja kolekciju dodataka koji olakšavaju pronalaženje nekih tipki i portova. Za kraj, kompanija je predstavila miš napravljen od reciklirane plastike izvučene iz oceana.

Surface Pro X

Microsoft nije nadogradio svoj dva-u-jedan ARM uređaj, već mu je odlučio pridružiti Wi-Fi model koji će štedljivima u džepu ostaviti 100 dolara (prošlogodišnji Surface Pro X koštao je 999 dolara). Dolaskom Windowsa 11, na uređaj dolazi i podrška za 64-bitnu softversku emulaciju. Uređaj kupci mogu prednaručiti sad, a doći će im 5. listopada.

Surface Go 3

Najmanji Microsoftov tablet dobio je malu nadogradnju - brži procesor. Osnovni model tako dolazi sa procesorom Pentium Gold 6500Y koji je zamijenio prošlogodišnji 4425Y, uz nekoliko moćnijih varijanti koje stižu sa Core i3 procesorima desete generacije. Microsoft tvrdi da je najnoviji čip 60 posto brži od Core m3 kojeg je donedavno nudio u uređaju Go 2. Sve Surface Go 3 ureađaje moguće je prednaručiti, s time da im startna cijena iznosi 400 dolara. Na tržište stiže 5. listopada.

Surface Laptop Studio

Microsoft je vjerojatno najbolju objavu odlučio zadržati za kraj. Surface Laptop Studio je prijenosno računalo koje dizajn posuđuje od Surface Studija, ima šarku kojom se prikaz može prebaciti preko tipkovnice, što crtanje čini puno imerzivnijim. Microsoft također tvrdi da je Surface Studio njihov najmoćniji laptop. Uređaj dolazi sa H35 procesorom jedanaeste generacije i Xe grafikom. Laptop se može nadograditi grafičkom karticom Nvidia RTX 3050 Ti, dostupan je za prednarudžbu, startna cijena mu je 1.600 dolara i bit će dostupan od 5. listopada.