tehno RECENZIJA

[FOTO] Poslastica neobičnog dizajna za tehno entuzijaste: Isprobali smo Huawei Mate Xs 2

06.08.2022 u 13:17

Bionic
Reading

Najnovija preklopna uzdanica iz Huaweija uvelike je unaprijedila jedinstven dizajn Matea Xs, no pitanje je - je li to dovoljno

Preklopna tehnologija, nakon nekoliko godina iteracija i kontinuiranog napretka u tom polju, napokon je dosegla razinu na kojoj nije fer zvati je eksperimentalnom. Najbolji dokaz za to je, pored Samsungove sve veće lepeze preklopnih uređaja, Huaweijeva serija Mate X, a koja s najnovijim Mateom Xs 2 pokazuje napredak u nekoliko vrlo ključnih područja.

Za sve koji se dosad nisu susreli s Huaweijevim preklopnim uređajem, riječ je o smartfonu koji se, za razliku od drugih, preklapa tako da mu je ekran uvijek okrenut van. Riječ je o dizajnerski atraktivnom, ali ujedno vrlo riskantnom potezu, zbog toga što se ekran stalno susreće s površinama koje ga mogu oštetiti te, kao i svi drugi preklopnici, nije pretjerano otporan na ogrebotine. Huawei je u najnovijoj iteraciji također zbog baterije zaobišao 5G tehnologiju te učinio šarku kvalitetnijom i robusnijom.

  • +7
Huawei Mate Xs 2 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Tehnološke inovacije

Zahvaljujući poboljšanom višestrukom zglobu, ekran se još lakše presavija u nekoliko točaka, čime učinkovito smanjuje prepoznatljivu brazdu na sredini. Cijela konstrukcija telefona, koji u rasklopljenom načinu rada ima dijagonalu ekrana od 7,8 inča, zapravo je solidna. Šarka se otvara polako i uz dobru dozu otpora, a ekran ne izgleda kao da će puknuti pod većim pritiskom, dok je pozadina napravljena od vlakana te ima jako ugodnu teksturu.

Prikaz ima dva načina rada - 6,5 i 7,8 inča - uz adaptivnu frekvenciju do 120 Hz. U praksi oba ekrana jako dobro sjedaju u ruku, s time da u preklopljenom načinu rada uređaj ostavlja dojam jako sličan onom prilikom korištenja standardnih telefona bez preklopnih panela. Zbog poveće dijagonale kućišta i veće udaljenosti među zvučnicima reprodukcija zvuka je jako dobra. Sve ovo doprinosi vrlo ugodnom gejming i multimedijskom iskustvu nakon što, naravno, dobar dio esencijalnih aplikacija povučete mimo službenog softverskog dućana.

HarmonyOS 2.0

Huawei Mate Xs 2 koristi HarmonyOS 2.0, operativni sustav bez Googleovih aplikacija koji pored dobrodošlih komandi gestikulacijama na svakom koraku mami na korištenje Huaweijeva softverskog ekosustava. Pretraga, preglednik i predinstalirani softver u većini su slučajeva shovelware koji ćete s vremenom zaobići uz malo sideloadanja. Problem su, kao i uvijek, nadogradnje koje se teže vrše zbog odsutnosti Googlea, no, za one koji žele, tu su njihovi alati za navigaciju, dopisivanje, pa čak i pregledavanje interneta.

Dio softvera koji nam se dopao uključuje vrlo elegantan sustav za multitasking i rad s više prozora na jednoj površini, kao i program za kameru koji uz pomoć umjetne inteligencije i solidnog pozadinskog seta od tri objektiva snima sve od vrlo dobre makrofotografije do panorama. Stražnji modul čine glavna širokokutna kamera od 50 MP, telefoto kamera od 8 MP, opremljena trostrukim optičkim zumom, te ultraširkokutna kamera od 13 MP.

Prednja kamera od 10,7 MP naoružana je ekstremno agresivnim beauty filtrima te snima vrlo solidne portrete. Veliku ulogu u dobrom fotografiranju ovdje ima umjetna inteligencija s kontekstualnim filtrom koji može urediti postavke ovisno o vašem subjektu, popraviti kadar i u nekim slučajevima poboljšati skoro neoprostivo loše snimke.

  • +4
Huawei Mate Xs 2 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Sve ovo zaokružuje baterija od 4600 mAh koja podržava brzo punjenje do 66 W uz punjač koji dolazi u kutiji. Telefon, s druge strane, ne podržava nikakvo bežično punjenje, no pretpostavljamo da će nas to dočekati u sljedećoj iteraciji. Što se optimalne potrošnje tiče, Mate Xs 2 može izdržati dan korištenja prije spajanja na punjač.

Neobično rješenje za neobičnu publiku

Huawei Mate Xs 2 telefon je skrojen po mjeri tehno entuzijasta. Riječ je o za nijansu tanjem uređaju od Folda Z 3, koji uz vrlo čvrstu konstrukciju i za trunku intenzivnije performanse na papiru zvuči kao puno bolja solucija.

Ipak, za smartfon u toj cjenovno kategoriji očekujemo puno manje shovelwarea i invazivnih aplikacija, a na koncu nam ne bi smetala prisutnost Googleova softverskog ekosustava. Ako ste vrlo strastven ljubitelj Huaweija i spremni ste za solidan, ali nesavršen (nedostatak Googlea, 5G-a i bežičnog punjenja) preklopni smartfon iskeširati oko 2000 eura, Mate Xs 2 bi vam se mogao svidjeti.

  • Ime: Huawei Mate Xs 2
  • Platforma: HarmonyOS 2.0
  • Kućište: staklo, 3D Fiberglas
  • SIM: Dual
  • Memorija: 256GB 8GB RAM, 512GB 8GB RAM, 512GB 12GB RAM, proširivo
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 888
  • Ekran - rasklopljen: 7,8 inča, 2200 puta 2480 piksela, 120 HZ, OLED
  • Ekran - zaklopljen: 6,5 inča, 1176 puta 2480 piksela, 120 Hz, OLED
  • Težina: 255 g
  • Stražnje kamere: 50 MP (širokokutna) f/1,8, 13 MP f/2,2 (ultraširokokutna), 8 MP f/2,4 (telefoto)
  • Prednja kamera: 10,7 MP (širokokutna)
  • Baterija: 4600 mAh, reverzibilno punjenje, brzo punjenje 66 W (punjač uključen)
  • Mreže: GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE
  • IP certifikat: nema
  • Cijena: oko 2000 eura