KRALJEVI DIGITALNE ZABAVE

[FOTO] Milijunaši digitalne ere: Ovi gejmeri žare i pale YouTubeom, a videoigre su samo dio njihovog imperija

12.09.2021 u 14:15

Bionic
Reading

Oni proizvode zabavna videa vezana uz svijet gejminga, prate ih deseci milijuna ljudi, a bave se svime od glazbe do proizvodnje kave - upoznajte vlasnike najvećih gejmerskih kanala na YouTubeu

Gejming je, bez ikakve dvojbe, jedan od najvećih žanrova na YouTubeu. Postoji svojevrsna sinergija između igranja videoigara i gledanja drugih dok to rade. S obzirom na snagu današnje gejming industrije i općenito popularnosti digitalne zabave, nije čudo to da je velikom broju influencera glavna sfera interesa upravo gejming.

YouTube je mjesto na kojem, pored profesionalnih zabavljača, mjesto nalazi i velik broj esportaša. Dok većina gledatelja prati prijenose i turnire putem Twitcha, općenito je poznato to da profesionalni igrači videoigara obožavaju objavljivati videa natjecanja na svojim kanalima na YouTubeu, dijeliti najzabavnije trenutke s gledateljima, kao i iznositi predviđanja vezana uz buduće mečeve.

Igra koja je privukla najveći broj gejmera ujedno je kulturni fenomen koji nastavlja impresionirati - naravno, riječ je o Minecraftu. Neki od najpopularnijih kanala na YouTubeu u svijetu najviše se koncentriraju na modificirane verzije Minecrafta te gledatelje odvlače duboko u kockasti virtualni svemir. S obzirom na to da Minecraft nema 'kontroverzne' teme brojnih složenijih naslova i izgleda kao nešto primjereno svim uzrastima, nije nimalo čudno to da se najveći broj fanova ove igre u vrijeme njenog izlaska još nije ni rodio.

Što se najpopularnijih gejming youtubera tiče, skoro svima na pamet prvo pada PewDiePie, punim imenom Felix Arvid Ulf Kjellberg - švedski gejmer koji je stekao slavu igrajući i komentirajući igre svih žanrova i oblika. Zbog izvrsnog smisla za humor, pozitivne osobnosti i karizme, Kjellberg se danas diversificirao i na druge teme te samo dio videa posvećuje videoigrama.

Evan Fong (Vanossgaming)

Evan Fong, također poznat kao VanossGaming ili samo Vanoss, dolazi iz Kanade te se bavi komentiranjem videoigara, produkcijom glazbe i DJ-iranjem. Na YouTubeu objavljuje montaže u kojima s drugim kreatorima igra videoigre poput Grand Thef Auta V i Garry's Moda. Pored gejminga, Fong producira glazbu i nastupa kao DJ pod imenom Rynx, a bavi se i produkcijom igara - radi kao kreativni direktor za naslov Dead Realm.

Fong, čiji su roditelji iz Koreje i Kine, rođen je 31. svibnja 1992. u Torontu te je završio srednju školu i upisao ekonomski fakultet. Njegova ljubav prema digitalnoj zabavi definirala mu je karijeru nakon druge godine fakulteta, kad ga je odlučio napustiti i potpuno se posvetiti kanalu na YouTubeu. Fong je u nekoliko navrata spomenuo da su mu roditelji na početku bili jako zabrinuti zbog zapostavljanja fakulteta na račun produkcije sadržaja, rekavši: 'Premda postoji puno potencijala u pokretanju kanala na YouTubeu, i dalje vam nitko ne garantira uspjeh.'

Tijekom ranijih godina na YouTubeu, Fong se upoznao s drugim kreatorima videosadržaja koji su mu s vremenom postali česti gosti u videima. Njegov kanal je nakon toga postigao veliku popularnost te je do 2015. premašio 10 milijuna pretplatnika. Fong je iste godine na PAX-u East potpisao ugovor sa Jetpakom, mrežom kanala koju su osnovali Adam Montoya i Tom Cassell.

Do danas je dobio dvije nominacije za nagrade, uključujući Shorty Award for Tech and Innovation. Prepoznat je kao centralna figura u supkulturi videogejminga te mediji ističu njegovu popularnost i autentičnost. Do travnja 2020. Fong je sakupio preko 12 milijardi pregleda i 25 milijuna pretplatnika, dosegavši 95. mjesto na listi najvećih kanala na cijelom YouTubeu.

Mark Fischbach (Markiplier)

Mark Edward Fischbach rođen je 28. lipnja 1989. u Honoluluu, a kao youtuber se probio dok je živio u Ohioju te je trenutno stacioniran u Los Angelesu u Kaliforniji. Sin Korejke i Amerikanca podrijetlom iz Njemačke, Fischbach je većinu odraslog života proveo u sferi YouTubea, čemu se, kao i mnogi drugi, posvetio nakon što je odlučio prekinuti fakultetsko školovanje. Markiplier je najviše poznat po videima u kojima igra naslove za koje većina njegovih gledatelja ne bi imala hrabrosti - nezavisne horore.

Pored posvećenosti kanalu, Markiplier se bavi prodajom odjeće putem kompanije Cloak, koju je osnovao s kolegom youtuberom Jacksepticeyeom. Također je poznat kao domaćin danas nepostojećeg kanala Unus Annus. Markiplierov kanal trenutno ima preko 16,4 milijarde pregleda i preko 29,9 milijuna pretplatnika.

I danas proizvodi videa slične tematike - uglavnom igra nezavisne i horor igre, uključujući Five Nights at Freddy's, Amnesia: The Dark Descent, Garry's Mod, Happy Wheels, Surgeon Simulator, SCP - Containment Breach i Slender: The Eight Pages.

Fischbach je surađivao na brojnim skeč komedijama i gejming videima, surađujući s poznatim gejming kanalima uključujući CrankGameplays, Jacksepticeye, LordMinion777, Muyskerm, PewDiePie, Matthias, Game Grumps, Cyndago, Yamimash, Jacksfilms, CaptainSparklez, Egoraptor i LixianTV, koji trenutno radi kao njegov videourednik. Također je surađivao sa zvijezdama poput Jacka Blacka i Jimmyja Kimmela.

Još jedno vrlo istaknuto obilježje njegovog kanala su prijenosi uživo za dobrotvorne svrhe, tijekom kojih igra igre i potiče gledatelje da doniraju različitim humanitarnim organizacijama kao što su Cincinnati Children's Hospital Medical Center, Depression and Bipolar Support Alliance i Best Friends Animal Society.

Sean William McLoughlin (Jacksepticeye)

Sean William McLoughlin rođen je 7. veljače 1990., a također je poznat pod imenom Jacksepticeye. Energičan je youtuber koji obožava naglašavati svoje irske korijene. Njegov kanal je naravno okupan zelenom bojom, a sličan tretman nerijetko prolazi i njegova kosa. Najpoznatiji je po vlogovima i humorističnim serijama prohoda kroz videoigre - njegov kanal je u rujnu 2021. dosegao preko 14,4 milijarde pregleda te broji preko 27,3 milijuna pretplatnika. Također je, očekivano, trenutno najpopularniji irski kanal na platformi.

McLoughlin je, spomenimo još jednom, suosnivač brenda Cloak, a osnovao ga je s kolegom youtuberom Markiplierom te je također utemeljitelj i vlasnik Top of The Mornin' Coffee Company. Entuzijastični Irac vrlo je otvoren za sudjelovanje u dobrotvornim akcijama te je pomogao sakupiti milijune dolara.

Jacksepticeyeova prva gejming videa počela su se pojavljivati na YouTubeu 2012., a najveći je skok fanova dobio nakon što ga je 2013. u svojem videu spomenuo PewDiePie. Njegov omiljen format videa i danas je igranje i komentiranje videoigara, više poznat kao Let's Play.

McLoughlin je također poznat po rigoroznoj radnoj etici - objavljuje po nekoliko videa svaki dan, premda je samo dio njih izravno vezan uz videoigre, a većina ih se koncentrira na život profesionalnog gejmera.