NADA UMIRE ZADNJA

[FOTO] Dolaze novi Windowsi, evo što bismo voljeli vidjeti u njima

22.06.2021 u 14:39

Bionic
Reading

Windows 11 kucaju na vrata. Donijet će vjerojatno štošta novoga, a mi smo pobrojali što bi sve bilo dobro promijeniti

Microsoft će u četvrtak tijekom virtualnog događanja predstaviti narednu generaciju operativnog sustava Windows.

Nadamo se kako će ponuditi i objašnjenje zašto ćemo dobiti novu generaciju nakon uvjeravanja kako je Windows 10 zadnje izdanje tog operativnog sustava.

Prema materijalima koji su procurjeli u medije priprema se potpuni redizajn Windowsa, koji će dobiti novi izbornik Start, početni zaslon i zvuk pri pokretanju.

Što bismo još voljeli vidjeti u novim Windowsima? Evo pregleda.

Jedan Control Panel, ne dva

Nemalom broju korisnika Windowsa 10 bilo je zbunjujuće postojanje i Control Panela i aplikacije Settings. Jedinstveno sučelje tog tipa bila bi dobrodošla promjena.

Bolja podrška za web kamere

Puno je ljudi koji rade na daljinu ili hibridno pa više nije svejedno što i kako radi web kamera. Uvođenje računalne obrade slike kakvu nude Appleov iPhone 12 Pro i Googleovi pametni telefoni iz serije Pixel sigurno bi obradovalo mnoge.

  • +13
Windows 11 - pozadinske slike Izvor: Screenshot / Autor: Microsoft

Više virtualnih desktopa

Appleova računala Mac raspolažu odličnom značajkom Spaces pomoću koje možete lako kreirati više virtualnih desktopa kako biste održali red na zaslonu. Postupak za Windows trenutno je kompliciraniji i trebalo bi ga pojednostaviti.

Ne gnjavite više s Edgeom

Microsoftov web preglednik Edge, temeljen na Googleovom Chromiumu, bio je glavni browser po početnim postavkama u Windows 10. Naravno, bilo je moguće zamijeniti ga nekim drugim, ali to nije uvijek išlo glatko jer bi se operativni sustav ponekad vraćao na Edge. Može li to prestati, pitamo se?

Brže nadogradnje za Windows

S Windows 10 Microsoft je pokušao operativni sustav pretvoriti u uslugu koja ima stalne nadogradnje. To je podizalo razinu sigurnosti, ali su nadogradnje znale pristizati sporo i trebalo je vremena za instalaciju. Bilo bi bolje da su poput onih u operativnom sustavu Chrome, gdje se većina nadogradnji odvija kao pozadinski proces.

Brže isključivanje, ponovno pokretanje...

Računala s Windows 10 ponekad se sporije isključuju, ponovno pokreću i bude iz načina rada Sleep, često kako bi zatvorile aplikacije kao što je Task Manager. Bilo bi dobro kad bi ih se moglo ubrzati.

Podrška za drag&drop za trackpad

MacOS korisnicima Appleovih uređaja omogućava korištenje tri prsta na trackpadu za značajku drag&drop. Vrijeme je da to dobiju i korisnici Windowsa.

Lakša promjena smjera skrolanja

Još nešto što je u MacOS jednostavnije, i to značajno. U Appleovu operativnom sustavu dovoljno je za promjenu smjera skrolanja računalnim mišem otvoriti System Preferences, dok u Windows 10 za to morate mijenjati Registry.

Jednostavnije kreiranje korisničkog računa

Trenutno se morate logirati u Windows 10 kako bi kreirali novi korisnički račun i u Microsoftu preporučuju da taj račun također bude povezan s korisničkim računom pri toj tvrtci. To bi trebalo pojednostaviti, primjerice izbacivanjem povezivanja s Microsoftovim korisničkim računom.

Bolja podrška za više kamera, web kamera, mikrofona i slušalica

Kako sad stvari stoje, u Windows 10 nije jednostavno odabrati koji vanjski uređaj koristite i ponekad moramo isključiti one koje smo prethodno koristili kako bi se prebacili na nove. To može i treba biti bolje, piše CNet.