NIJE NESTAO

Firefox OS raste, no nedovoljno brzo

27.06.2014 u 14:49

Bionic
Reading

Prvi mobiteli vezani uz Firefox OS platformu su se pojavili prije kakvih godinu dana, no od tada nije bilo značajnijih prekretnica, iako su se uređaji potiho prodavali. Uređaji poput Alcatelovog OneTouch Fire smartphonea, kojeg pokreće upravo Firefox OS

Ta mobilna platforma je primarno namijenjena privlačenju korisnika koji žele potrošiti manje novca za smart kategoriju mobitela, a da pri tom stvari ipak funkcioniraju. Deutsche Telekom Firefox telefone prodaje u Poljskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Njemačkoj, a uskoro na red stižu i Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Češka. Latinska Amerika i Španjolska uživaju u drugoj godini prodaje Firefox telefona i bilježene solidne brojeve.

Mnogi analitičari smatraju da je pravo plodno tlo za ovakvu platformu upravo tržište gdje cvjeta prodaja superjeftinijih Androida, a fleksibilnost koju pružaju Firefox uređaji bi se mogla pokazati ključnom. Mnogi smatraju da se Mozilla na više tržišnih segmenata natječe s Googleom, a iako je jasno gdje se tko nalazi na ljestvici, činjenica je da Google veliki postotak Androida nemalo duguje upravo zemljama u razvoju i jeftinijim uređajima.

Mozillin tehnološki direktor Andreas Gal navodi kako je njegova organizacija počela novi mobilni OS prije tri godine zbog frustriranosti. Dok je web koji se pojavljuje na računalima uglavnom izrađen otvorenim standardima poput HTML-a, to nije bilo točno za tablet računala i pametne telefone.

Tek ostaje za vidjeti koliko će utjecaja Firefox OS ugrabiti u godinama koje slijede, no po svemu sudeći, ekipa koja stoji iza njega je tu na duge staze - čak i bez brojeva kojima barataju divovi poput Applea.