ODRŽAN WEBINAR

Finci s Hrvatima podijelili iskustva kurikularne reforme

14.10.2016 u 08:16

Bionic
Reading

Sudionici webinara dobili su pregled tijeka kurikularne reforme u Finskoj, posebice iz perspektive učitelja, ravnatelja i koordinatora te analizu dosadašnje provedbe

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet u sklopu svog pilot projekta e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola organizirala je webinar pod nazivom Iskustva iz Finske - Osnaživanje učenika za održivu budućnost kroz smisleno učenje

Webinar organiziran u suradnji s Algebrom, na kojem je sudjelovalo više od 220 korisnika iz 78 škola iz cijele države, održala je Tiina Sarisalmi, članica finskog nacionalnog vijeća za obrazovanje koja je protekle tri godine aktivno sudjelovala u izradi novog finskog kurikuluma.

Sarisalmi, inače profesorica engleskog i švedskog jezika, sudionicima webinara dala je pregled tijeka kurikularne reforme u Finskoj, posebice iz perspektive učitelja, ravnatelja i koordinatora te je prikazala analizu dosadašnje provedbe.


Budući da Sarisalmi dugi niz godina radi na podizanju digitalnih kompetencija učitelja kroz razne međunarodne projekte, sudionicima su bila zanimljiva i njena konkretna iskustva iz prakse, kao i izazovi koje promjena školske kulture i pedagoška uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije donosi učiteljima te samim školama.

Podsjetimo, Finska je svoju prvu kurikularnu reformu provela prije četiri desetljeća, a uskoro kreće nova, pripremljena 2014. godine koja bi trebala obuhvatiti cijelu državu do 2020. godine. Uporaba informacijske tehnologije bit će jedna od sedam osnovnih područja, uz vještine razmišljanja, kulturne kompetencije, izgradnja održive budućnosti i druge.

CARNetov pilot projekt e-Škole
traje do 2018. godine i dio je šireg programa koji se provodi u razdoblju od 2015. do 2022. s ciljem cjelovite informatizacije procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće.