FINALISTI NATJECANJA

Fascinantne fotke sraza gradova, sela i prirode

03.04.2013 u 13:14

Bionic
Reading

Velika švicarska biotehnološka kompanija Syngenta objavila je finaliste ovogodišnjeg natjecanja za najbolje fotografije na temu ruralnih i urbanih sredina u suvremenom svijetu

Pobjednici Syngenta Photography Awarda biti će izabrani u Londonu u svibnju, a nagradni fond ukupno iznosi 65.000 dolara.

Za nagrade u profesionalnoj kategoriji natjecat će se finalisti Jan Brykczynski iz Poljske, Pablo Lopez Luz iz Meksika i Mimi Mollica iz Italije. U otvorenoj kategoriji kandidati za nagrade su André François iz Brazila, Holly Lynton iz SAD-a i Vitaliy Popkov iz Ukrajine.

U profesionalnoj kategoriji bilo je prijavljeno više od 450 fotografija, a u otvorenoj više od 2.500.

Jan Brykczynski na svojim fotografijama iz serije 'Arnes' dokumentira zabačena područja islandskih fjordova. On je nekoliko mjeseci proveo istražujući odnos male seoske zajednice od 38 ljudi, koja cijelu godinu brine o gotovo 3.000 ovaca, s prirodnim okruženjem.

Pablo Lopez Luz na svojim fotografijama iz serije 'Terrazo' tematizira posljedice prekomjerne nastanjenosti i nedostatka strukture u razvoju meksičkih gradova te gubitka veze s prirodom.

Dokumentarni fotograf Mimi Mollica u svojim djelima rasvjetljava društveno ekonomska i politička pitanja. U seriji 'En Route to Dakar' portretira promjene u krajobrazu Dakra i prodor urbanizacije u ruralna područja.

André François s fotografijom 'Biti produktivan znači biti neovisan' predstavlja stanovnike potleušica u predgrađu Nairobija koji uče jednostavne tehnike samostalne proizvodnje hrane.

Holly Lynton na slici 'Madonna purana' prikazuje farmericu iz Massachusettsa koja grli i smiruje svoja četiri purana koji će biti zaklani za Dan zahvalnosti.

Vitaliy Popkov na fotografiji 'Dostavljači energije' prikazuje ženu koja kroz snijeg u naprtnjači nosi naramak grana za ogrjev dok se u pozadini vidi dalekovod.

Kompanija Syngenta ima svoje podružnice u više od 90 zemalja s više od 27.000 zaposlenih. Jedan je od najvećih svjetskih proizvođača sjemena i pesticida, a njezini čelnici ističu da im je misija unaprijeđenje poljoprivrede i proizvodnje hrane uz očuvanje okoliša.