NOVI ZAOKRET

Facebookov News Feed je sve manje važan, glavni postaju Stories i video

31.10.2018 u 11:32

Bionic
Reading

Promet na novim platformama i u aplikacijama WhatsApp i Messenger raste toliko brzo da razvodnjavaju utjecaj News Feeda i mogli bi ga svrgnuti s trona najvećeg izvora prihoda

Većina korisnika Facebooka poistovjećuje ga s News Feedom. To bi se uskoro moglo promijeniti, najavio je suosnivač i glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg uz objavu poslovnih rezultata za treće tromjesječje.

Promet na novim platformama - poput Stories na Facebooku i Instagramu - kao i u aplikacijama WhatsApp i Messenger raste toliko brzo da razvodnjavaju utjecaj News Feeda i mogli bi ga svrgnuti s trona najvećeg izvora prihoda. 'Ljudi se radije prirodnije ponašaju kad njihov sadržav vide manje skupine, a objave ne ostaju vidljivima zauvijek', rekao je Zuckerbeg.

AKO NISTE ZNALI

Donosimo odgovore na 13 važnih pitanja o internetu

Pogledaj galeriju

Facebook je u trećem kvartalu zaradio 5,1 milijardu američkih dolara, uz prihod od 13,7 milijardi dolara. No, razlog za zabrinutost je usporavanje rasta zarade, koji je tijekom tog tromjesječja pao na devet posto, što je najsporiji rast u više od tri godine, uz rast od samo jedan posto u odnosu na prethodni kvartal.

Zuckerberg je lošije rezultate pripisao milijardama dolara koje troše na bolje upravljanje i nadzor nad svojim platformama, kao i tome što korisnici sve više vremena troše na platforme u kojima Facebook još uvijek ne prikazuje puno oglasa, pa ni prihodi nisu veliki. Cijena Facebookove dionice porasla je za tri posto po objavi financijskih rezultata.

Samonametnuta podjela publike

Samonametnuta podjela Facebookove publike, rekao je Zuckerberg, podjednako je velika promjena za Facebook kao kad su prije šest godina shvatili kako korisnici žele toj društvenoj mreži pristupati više putem pametnih telefona, manje koristeći laptope i stolna računala. 'Proteklih deset godina posvetili smo povezivanju prijatelja i zajednici. Idućih deset bavit ćemo se gradnji zajednica', najavio je Zuckerberg.

Facebook bi tako trebao, između ostalog, više pomagati ljudima u potrazi za poslom, prodaji i kupnji stvari, kreiranju događanja, prikupljanju financijskih sredstava te pronalaženju romantičnih partnerica i partnera. Po Zuckerbergovim riječima promjena se odvija toliko brzo da će tijekom nadolazećih mjeseci korisnička interakcija sa Stories nadmašiti News Feed.

Pozornost korisnika s News Feeda u sve većoj mjeri odvlači i video platforma Watch, što je Zuckerberga nagnalo na promjenu mišljenja o negativnom učinku videa na korisničko iskustvo. Smatrao je, naime, kako je konzumiranje videa previše pasivno i nedruštveno. No, sad vjeruje kako video distribuiran u vlastitoj kategoriji, u kojoj ga korisnici aktivno traže, nema toliko negativan učinak, piše Wired.