MREŽA KOJA VAS PRATI

Facebook želi u svaki kutak vašeg života

19.01.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Šezdesetak novih aplikacija omogućit će praćenje, katalogiziranje i dijeljenje brojnih svakodnevnih aktivnosti

Facebook je objavio više novih aplikacija, koje će vam omogućiti katalogiziranje svakog aspekta života - od filmova i knjiga preko hrane do mode - i dijeljenje tog sadržaja s prijateljima, piše agencija France Presse

Početni paket sa šezdesetak aplikacija uključuje i doprinose tvrtki poput Foodspottinga, Rotten Tomatoesa, TripAdvisora... Cilj im je pomoći korisnicima da što bolje uklope društvena iskustva izvan Facebooka u tu društvenu mrežu.

Primjerice, ako čitate e-knjigu uz pomoć e-čitača Kobo, moći ćete označiti pojedine odlomke i podijeliti ih na Facebooku. Ista će aplikacija također automatski pratiti koje knjige ste pročitali ili počeli čitati te vas povezivati s ljudima na Facebooku koji ih također čitaju.

Ta se tema povezivanja i dijeljenja svakodnevnih iskustava provlači kroz gotovo sve nove aplikacije. Foodspotting će tako omogućiti dijeljenje iskustava vezanih uz dobre restorane i mjesta za nabavku namirnica.

Korisnici će, uvjeravaju razvojni programeri koji stoje iza ovih aplikacija, imati kontrolu nad time što će se u njihovo ime pojavljivati na Facebooku. Budući da je s time lani već bilo problema, vjerovat ćemo kad vidimo.

Morat ćete svakoj aplikaciji koju želite koristiti dati odobrenje za praćenje svojih aktivnosti i navika. Jednom kad to napravite, aplikacija će ih automatski prosljeđivati Facebooku.

U nekim će se slučajevima ti podaci također pojavljivati i na web odredištima izvan Facebooka. Dobivat ćete obavijesti koje će vas na to podsjećati, a moći ćete i brisati objave ako to poželite i odrediti što je za širu javnost, a što samo za oči vaših najbližih prijatelja.

Aktivirate li dovoljno aplikacija, s vremenom će one pratiti gotovo svaki aspekt vašeg života - od kapučina s društvom u kvartu do puta oko svijeta - i katalogizirati ih u Facebookovom Timelineu.

I to je tek vrh ledene sante, kažu u Facebooku. Očekujte, dakle, hrpe novih aplikacija pomoću kojih ćete drugima moći reći što ste danas jeli. Ili pročitali. Ili vidjeli. Ili...