ČITAJ PA OBJAVLJUJ

Facebook uvodi nova pravila: Jeste li sigurni da to želite podijeliti?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 11.05.2021 08:51
  • Objavljeno 11.05.2021 u 08:51
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Valentin Wolf / imageBROKER / Profimedia

Društvena mreža će korisnike pitati jesu li sigurni žele li dijeliti poveznice na članke koje prethodno nisu otvorili

Facebook je putem Twittera objavio da počinje isprobavati novi podsjetnik koji će korisnike pitati žele li podijeliti članak koji još nisu otvorili. Pop-up će, naglašava Verge, korisnike podsjetiti da članak pročitaju, no ako to ne žele oni ga i dalje mogu objaviti. Glasnogovornik Facebooka je naglasio da će ovaj zanimljiv dodatak doći do sveukupno šest posto korisnika koji Facebook pokreću na Androidu.

'Danas počinjemo s testiranjem novog načina promoviranja informiranog dijeljenja novinskih članaka. Ako objavljujete članak koji niste pročitali, pokušat ćemo vas ohrabriti da ga ipak otvorite prije nego što ga podijelite s drugima.' piše u objavi.

Podsjetnik je nešto manji od onog kojeg koristi Twitter koji je značajkom razjario velik broj korisnika koji bi, primjerice, članak pročitali negdje drugdje i onda u objavi jednostavno pokušali objaviti poveznicu.

Facebook kaže da će poruka pokušati pomoći korisnicima da se informiraju o stvarima koje dijele. Riječ je o još jednom od nastojanja spriječavanja širenja dezinformacija, problemom s kojim se Facebook suočava već godinama. Kao što poruka upozorava, ne otvaranje članka dovest će do 'propuštanja ključnih činjenica', s obzirom da naslovi vrlo često pričaju samo dio priče.