UKLONITE NEŽELJENI ZVUK

Facebook uvodi (naporne) novitete vezane uz video; imamo rješenje

16.02.2017 u 04:01

Bionic
Reading

Facebook je ovih dana otkrio novitet vezan za video značajke na toj društvenoj mreži. Kao da automatska reprodukcija filmića za vrijeme listanja feeda nije bila dovoljna, od sada će se zvuk iz njih i čuti automatski. Iako je ovaj novitet iritantan velikom dijelu korisnika, dio novih mogućnosti koje je Zuckerbergova tvrtka otkrila za filmiće i nije toliko loš

Društvena mreža odluku vezanu za zvuk u filmićima opravdava riječima kako 'sve više ljudi gleda video materijal na mobitelima, gdje zapravo očekuju zvuk kada im je uređaj uključen'. Facebook navodi i kako su u ograničenom testu u pravilu dobivali pozitivne povratne informacije pa je sve praktički gotova stvar. Korisnici su ranije morali kliknuti na video materijal kako bi se aktivirao zvuk, no sada je automatika preuzela sve u svoje ruke.

Ipak, postoji rješenje za one koji su ionako već onemogućili automatsku reprodukciju filmića na feedu.

Vlasnici iOS uređaja trebaju otvoriti Facebook app i otvoriti tzv. 'hamburger' izbornik (tri paralelne crtice) na donjem desnom kutu zaslona. Tu valja odabrati postavke (Settings), postavke računa (Account Settings) te zvuk (Sounds). Dovoljno je ugasiti opciju 'Videos in News Feed Start With Sound'. U slučaju da opcija nije tu - novitet još nije stigao do uređaja, no u pitanju bi mogli biti tek dani do osvježavanja aplikacije.

Vlasnici Android uređaja trebaju učiniti praktički istu stvar, samo što se 'hamburger' izbornik nalazi na gornjem desnom kutu zaslona. Tu valja skrolati sadržaj do postavki aplikacije (App Settings) i deaktivirati opciju 'Videos in News Feed Start With Sound'.

Na računalima pak za sada nije moguće ugasiti opciju, ali je zato moguće ugasiti automatsku reprodukciju filmića uopće. Bilo kako bilo - društvenim mrežama ne treba dopustiti da unište svakodnevicu.

OSTALI NOVITETI

Druga velika novost je to da Facebook više neće rezati uspravno snimani video, a korisnici će ga moći smjestiti i negdje 'sa strane' u manjem prozoru dok rade nešto drugo na svom mobilnom uređaju. Facebook ovim potezom zapravo želi privući stvaratelje originalnog sadržaja, nešto što mu do sada nije posebno pošlo za rukom.

Mnoštvo viralnog sadržaja na ovoj golemoj društvenoj mreži zapravo je prilično kontroverzno - kako zbog praćenja statistika vezanih uz gledanje filmića, tako i kod ostalih parametara. Štoviše, tvrtka Marka Zuckerberga je priznala kako su 'igrali prljavo' kako bi postali značajni u svijetu video servisa. Usprkos tome, sve snage uprte su u to da postanu konkurencija YouTubeu.

Facebook ovih dana aktivno radi i na tom da izdavače glazbenih spotova privuče na svoju mrežu, a najavili su i kako pripremaju Facebook video aplikaciju za pametne televizore. Čini se kako će se među prvima na listi naći Samsungovi TV uređaji, kao i Apple TV te Amazon Fire TV.