IGRALI SU PRLJAVO

Facebook priznao kako lažira broj prikaza videa, oglašivači podivljali

23.09.2016 u 14:16

Bionic
Reading

S milijardu i pol korisnika, Facebook ima nevjerojatan utjecaj. U tom smislu, Facebook već neko vrijeme donosi sve više različitih sadržajnih kanala poput video materijala, za koji se pokazalo da igra prilično nespretnu igru statistikom

Već barem godinu dana, YouTuberima je Facebookov video pravi pakao zbog prljave igre. Tada su se aktualni pokazali Facebookovi 'prevarantski algoritmi', no za službeno priznanje trebalo je čekati sve do danas.

Facebook je priznao kako je broj pregleda filmića te vrijeme koje korisnici provedu gledajući te filmiće na popularnoj društvenoj mreži jednostavno i potpuno pogrešan.

Od otkrivanja video mogućnosti, tvorci originalnih sadržaja poznati na YouTubeu praktički nisu imali drugu opciju - nego postavljati iste materijale i na Facebook. Zašto? Jer bi to umjesto njih učinio netko drugi, kršeći autorska prava - i pri tom grabeći novac od oglašivača. Jasno, tvorci su postavljanjem sadržaja na Facebook tek mogli imati ograničenu kontrolu štete. Oglašivači su pak za milijunske preglede zadovoljno trljali ruke - zajedno s Facebookom. Zuckerbergova kompanija je sad priznala da su ti pregledi zapravo bili otkačeno premašeni, no bez utjecaja na oglašivače.


Ne treba ni spominjati koliko su marketingaši i oglašivači općenito sada gnjevni - posrijedi su ipak milijarde dolara. Oglašivačka agencija (Publicis Media) tvrdi kako ih je Facebook informirao o tom kako je prosječno vrijeme koje korisnici provedu gledajući video sadržaj na toj mreži 'izgledno premašen za 60 do čak 80 posto', što je suludo visok iznos.

Facebook je tek službeno rekao kako planira promijeniti sustav praćenja pregleda - sad u rujnu. Oglašivači su potez ove društvene mreže ocijenili sramotnim, jer ovo praktički znači kako je Facebook otvoreno lagao oglašivačima i krao novac od njih. Međutim, s obzirom na nevjerojatan utjecaj ove društvene mreže, teško da će itko išta moći učiniti po tom pitanju. Nagli pad dionica govori tek dio priče, no analitičari vjeruju da će se stvar izgledno 'ispeglati' sama od sebe, bez posebne potrebe za kriznim komuniciranjem Facebooka.

Više detalja o ovoj priči moguće je saznati na Wall Street Journalu